Hoppa till innehållet

Elin Ek

Elin är utomhus och ler stort in i kameran. Hon har bruntlockigt hår, svarta glasögon och stort halsband.
Foto: Stefan Tell
  • Författare
Född:
1976 i Sundsvall, Medelpad.
Genre:
Vänner, roligt, kärlek, fakta.
Mest känd för:
Bokserien om Athena
Mitt tips till blivande bokskapare:
Jag tror bara att det blir bra böcker om man skriver om sådant som man själv tycker är kul eller är intresserad av.

Athena är en glad tjej med många idéer och ett gott självförtroende. Elin Ek som har skrivit böckerna om Athena är både författare och programledare.

Många kanske känner igen Elin från radio eller tv. Hon har varit med och gjort tv-programmet "Grammatikbolaget" som handlar om ord och språk. De vuxna kan ha hört henne på radio där hon bland annat har haft ett program om kärlek. Men för många är Elin känd som författaren bakom bokserien om Athena.

Försöker förändra världen

Den första boken om Athena kom ut 2018. Den hette "Athena - Grattis världen! Jag är här nu!". Den handlar om tolvåriga Athena som har startat Rädda-Jorden-Klubben tillsammans med några kompisar. De försöker förändra världen till det bättre på olika vis och Athena tycker att ingenting är omöjligt.

Elin har också skrivit två faktaböcker. Den första kom 2015 och heter "Jag grejar alltså finns jag". Den innehåller olika pyssel, idéer och byggen som man kan göra. År 2019 kom hennes bok "Jag odlar" som är en nybörjarbok för barn som vill odla.

En hyllning till tanten

Det är ingen slump att Elin har skrivit böcker om att skapa och odla. Båda hennes föräldrar var bildlärare och det fanns alltid mycket spännande material hemma, berättar hon. Sedan växte hon upp i lägenhet och drömde mycket om att ha en egen trädgård när hon blev vuxen.

Förutom att skriva barnböcker och vara programledare har Elin även skrivit en bok om tanter. Boken "Supertanten" är en hyllning till alla tanter som har inspirerat henne.

Hon är bosatt i Stockholm tillsammans med sin familj.

Text: Barnens bibliotek, augusti 2021

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2019, bokförlaget Bonnier Carlsen.

Visste du?

  • Du kanske känner igen Elin som Grynet? Grynet var en figur som Elin spelade som hade ett eget tv-program i början av 2000-talet. Grynet var glad och påhittig – lite som Athena! En av Grynets största idoler var Zlatan Ibrahimovic - som hon fick intervjua i ett av sina program.

  • Elins favoritdjur är panda. Det är även Athenas favoritdjur!

  • Elin tycker om att odla. Om hon ska ge ett tips på något att odla så rekommenderar hon ringblommor. ”De är lätta att odla, finns i många färger och storlekar och dessutom går de både att äta och göra roliga saker av som tvål och sånt!”.