Hoppa till innehållet

Elsa Beskow

Svartvitt porträtt. Elsa står i en trädgård med håret uppsatt, hon har en svart blus och vit spetssjal runt axlarna.
Foto: Press Bonnier Carlsen
  • Författare
  • Illustratör
Född:
1874 i Stockholm, Södermanland.
Genre:
Sagor, spännande.
Mest känd för:
Bilderböckerna om Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin och "Tomtebobarnen".

Redan när Elsa var liten tyckte hon om att rita och att berätta sagor. Elsa blev sedan Sveriges mest kända barnbokskonstnär och hennes böcker har blivit klassiker.

Elsa föddes på Södermalm i Stockholm. Hon tyckte mycket om att rita och visste tidigt att hon ville skapa sagoböcker. När hon var barn hittade hon på berättelser, som hon framför allt berättade för sin ett år äldre bror Hans.

Genombrottet kom med boken om Putte

Så småningom utbildade sig Elsa till teckningslärare. Hon fortsatte att rita och hitta på sagor och när hon var 20 år publicerades hennes bildberättelser för första gången i barntidningen ”Jultomten”. Några år senare, 1897, kom hennes första bok. “Sagan om den lilla lilla gumman” var en ramsa som Elsas mormor lärt henne när hon var barn.

Hennes stora genombrott som barnboksförfattare kom 1901. Då kom boken “Puttes äventyr i blåbärsskogen”. Den handlar om Putte som träffar blåbärskungen under en tur i skogen. När Putte rör vid blåbärskungens stav blir han förminskad och får uppleva ett riktigt äventyr.

Såg världen genom barnets ögon

Elsa är en av Sveriges mest kända barnbokskonstnärer och hon skrev och illustrerade böcker i närmare 50 år. Hon skrev alltid sina berättelser ur barnets ögon och perspektiv. Natur, växter och djur finns ofta med i hennes böcker. Hemma vid sitt hus hade hon en vildvuxen trädgård där hon hämtade mycket inspiration.

Under sitt liv gav hon ut cirka 40 böcker. Hon tecknade även bilder till andras böcker, bland annat till en sångbok och en läsebok som alla barn hade i skolan under den tiden.

Elsa dog 1953 då hon var 79 år gammal. 

Text: Barnens bibliotek, maj 2023.

Källor: Nationalencyklopedin, bokförlaget Bonnier Carlsen, hemsidan www.elsabeskow.se.

Visste du?

  • Elsa hämtade inspiration till sina böcker från sin släkt. Elsas mostrar och hennes morbror sägs vara förebilderna till Tant Grön, Tant Brun, Tant Gredelin och Farbror Blå.

  • Elsa ändrade slutet på “Sagan om den lilla lilla gumman”. Ramsan slutar med att gummans katt springer i väg och aldrig kommer hem igen. När boken trycktes på nytt skrev Elsa till raden ”men kanske ändå att han kom hem till slut”, eftersom många barn hade blivit ledsna över det sorgliga slutet.

  • Det finns ett pris som är uppkallat efter Elsa. Priset heter Elsa Beskow-plaketten och har funnits sedan 1958. Några av de som har fått priset är Johan Egerkrans, Lisen Adbåge och Per Gustavsson.