Hoppa till innehållet

Emma Askling

Emma står och tittar in i kameran. Hon har ljust hår och grovstickad tröja.
Foto: Magnus Liam Karlsson
  • Författare
Född:
1976 i Linköping, Östergötland.
Genre:
Vänskap, humor, kärlek, rysare.
Mest känd för:
"Kompisar online" och bokserien "Skolbloggen".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Spana in andra. Kolla in hur andra pratar, vad de gör, hur de ser ut. Det är det roliga med att skriva tycker jag, att man får hitta på om någon annan. Sig själv känner man ju redan. Men mitt absolut bästa tips är att läsa. Man lär sig mycket på det.

När Emma var barn skrev hon i sin dagbok att hon ville skriva en bok. Idag har hon skrivit flera stycken och i hennes böcker finns både spänning, hopp och vänskap. 

Emma växte upp i Åtvidaberg i Östergötland. Hon lärde sig läsa tidigt och älskade böcker från första stund. Hon tyckte också om att skriva, allt från brev och dagbok till berättelser.

Första boken var en rysare

Redan från 11 års ålder hade Emma klart för sig att hon ville skriva en bok. Det skrev hon om i sin dagbok. Som vuxen kände hon att det var dags att förverkliga drömmen. Hon hade skrivit rysaren "Det övergivna huset" och skickade in till olika bokförlag. Till slut fick hon ja och Emmas första bok kom ut 2014.

Idag har Emma skrivit en rad böcker, framför allt för barn i 9-12-årsåldern. Många av hennes berättelser handlar om vänskap och relationer. Det kan handla om livet i skolan, om vänskap som tar slut och förälskelser. Hon är även känd för sina spännande rysare med övernaturliga inslag, såsom böckerna "Rummet på vinden" och "Dolda tecken".

Både barnsjuksköterska och författare

Emma är inte bara författare, utan arbetar också som skolsköterska. Hon tycker att det är väldigt roligt att få möta barn i deras vardag i skolan och att kunna kombinera sina två yrken.

I sin roll som författare tror hon att många böcker hon läste som barn har inspirerat henne. Bland favoriterna från sin barndom nämner hon författarna Maria Gripe och Peter Pohl, men även bokserien om den 16-åriga detektiven Kitty.

Emma är bosatt med sin familj i Norrköping, Östergötland.

Text: Barnens bibliotek, maj 2022.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2022, Emmas egen hemsida www.emmaaskling.com.

Visste du?

  • Idén till rysaren "Rummet på vinden" fick Emma eftersom ett av hennes barn gick på en skola som tidigare varit mentalsjukhus. ”Det gick en del rykten om att det spökade där och det fick förstås igång min fantasi”, berättar hon.

  • När Emma var liten drömde hon om att driva ett eget hotell.

  • Emma hämtar idéer och inspiration, bland annat från sina egna ”samlingar”. ”Jag var en iakttagare som barn. Mina vänner blev galna på mig för att jag alltid frågade ut dem om vad deras vänner sa och tyckte och gjorde. Jag liksom samlade på sådant”.