Hoppa till innehållet

Erika Eklund Wilson

Erika står framför ett träd. Hon har brunt långt hår i flätor, blå sjal och blå brosch på jackan.
Foto: Stefan Tell
  • Författare
  • Illustratör
Född:
1964 i Uppsala, Uppland.
Genre:
Hästar, vänner, roligt.
Mest känd för:
Böckerna om hästtjejen Märta och bokserien om hästen Hallon.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Håll på, gärna varje dag. Att skriva dagbok kan vara ett knep, eller bara telefonklottra. Det behöver inte vara mycket, bara några rader eller streck, men så att man håller det vid liv.

Erika både ritar och skriver sina böcker. Mest känd är hon för serien om ryttaren Märta, en hästtjej som hon själv kan känna igen sig i.

När Erika var liten ritade hon mycket. Hennes mamma arbetade som illustratör och det fanns gott om böcker i hennes barndomshem. Skrivandet kom efter hand då Erika började lägga till pratbubblor i sina teckningar.

Ritar bilder till läroböcker

Hon har alltid ritat i sitt yrke, både som illustratör och som grafisk formgivare. Du kan ha sett Erikas bilder i din lärobok på skolan, hon har gjort många illustrationer till matteböcker och andra faktaböcker.

När Erika hittade hästtidningar som hon och hennes syster hade gjort som barn, blev hon sugen på att skriva hästböcker. Hennes första bok hette "Märta börjar rida" och den kom ut 2009.

Märta är en tjej som älskar hästar, men som samtidigt är lite rädd för dem. I de lättlästa böckerna får vi följa hur hon hittar sitt eget sätt att vara med hästar. Idag det finns nästan 20 böcker om Märta.

Skriver om den rädda hästtjejen

Erika har också skrivit och ritat bokserien om hästen Hallon. Den handlar om busiga Hallon, hennes ryttare Tyra och om vardagslivet i och utanför stallet. När Erika skriver sina berättelser sitter hon gärna på biblioteket och skriver. Hennes böcker har många illustrationer och är lätta att läsa för de flesta.

Bokfiguren Märta och Erika har en del gemensamt. Erika var precis som Märta, lite rädd för hästar samtidigt som hon var hästtokig. Erika tyckte att det fattades i hästböckerna, berättelserna om hästtjejerna som är lite försiktiga och som inte deltar i tävlingar, men som ändå är besatta av hästar.

Erika bor i Huddinge utanför Stockholm. Hon är gift och har två döttrar.

Text: Barnens bibliotek, mars 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek, bokförlaget Bonnier Carlsen, Märtas egen sajt www.märtasidan.se.

Visste du?

  • När Erika var liten hade hon en häst som såg ut som Hallon. ”Men hon var lite mer besvärlig, Hallon är ju en riktig drömhäst – snäll och lite trög!”.

  • Trädgård, blommor och att sjunga i kör är några av Erikas största intressen.

  • Erika heter Ulva i andranamn. Både hennes mormor och mamma hette Ylva, men då fick Erika det ovanliga namnet Ulva.