Hoppa till innehållet

Erin Hunter

Vicky Holmes är en av författarna till Erin Hunters böcker. Hon ler in i kameran med kort ljust hår.
Foto: Gemma Day
  • Författare
Genre:
Fantasy.
Mest känd för:
Erin Hunter är ett påhittat namn som består av sex författare från Storbritannien som är kända för bokserien "Warriors".

Bakom författarnamnet Erin Hunter döljer sig en hel grupp av författare. Tillsammans har de skapat ett fantasyäventyr med vildkatter i huvudrollen – serien Warriors.

Erin Hunter är ett påhittat författarnamn. Erin är inte en författare utan sex stycken: Kate Cary, Cherith Baldry, Tui Sutherland, Inbali Iserles, Gillian Philip och Victoria ”Vicky” Holmes som är på fotografiet.

Historien om Warriors började med att barnboksförfattaren Vicky Holmes fick en fråga. Hennes bokförlag undrade om hon kunde skriva en fantasy-historia om vildkatter. Vicky var inte så intresserad till en början, men när hon väl började hitta på karaktärerna så började historien skriva sig själv.

En omedelbar succé

Vicky hittade på de olika kattklanerna, hur deras samhällen var uppbyggda och vilka egenskaper de olika vildkatterna hade. För att fylla ut historien ännu mer bad hon två författare om hjälp. Kate Cary och Cherith Baldry var båda duktiga författare och dessutom älskar de katter.

Den första boken i serien släpptes på engelska år 2003 och hette "Ut i de vilda".  Warriors blev omedelbart en succé. Eftersom läsarna ville ha mer berättelser om Warriors har man efter hand tagit in fler författare, som skriver böckerna tillsammans.

Kan bli film i framtiden

Hittills har Warriors sålts i över 20 miljoner böcker över hela världen. Det har kommit ut över 40 böcker i bokserien, många av dem har ännu inte översatts till svenska. Den första boken kom ut på svenska först år 2016.

Förutom böckerna har det gjorts mangaserier om katterna, guideböcker och det planeras att göra film på Warriors i framtiden.

Författargruppen bakom Erin Hunter har även skapat fler bokserier med liknande tema som Warriors. Bland annat serien Survivors som handlar om vildhundar och Bravelands där vilda djur såsom elefanter, lejon och apor är i huvudrollerna.

Text: Barnens bibliotek, juni 2021.

Källor: Bokförlaget Bokfabriken, den officiella Warriorssajten www.warriorcats.com.

Visste du?

  • Vicky Holmes som började skriva Warriors tycker egentligen mer om hundar än om katter.

  • Det finns några misstag som har smugit sig in i bokserien Warriors. Exempelvis byter en del katter ögonfärg och en katt startar som hona men är helt plötsligt hane! ”Med över 450 katter att hålla reda så är det lätt att fel smyger sig in”, säger Vicky Holmes.

  • Bokförlaget tyckte att Vicky skrev för sorgligt. Men Vicky tycker att det skulle bli alldeles för tråkigt att läsa om allt var glatt och problemfritt för vildkatterna.