Hoppa till innehållet

Eva Susso

Eva Susso har mörkt hår i snedbena och skrattar. Hon bär röda kläder med blommönster.
Foto: Ulrica Zwenger
  • Författare
Född:
1956 i Göteborg.
Genre:
Humor, vänskap, familj, kärlek, äventyr.
Mest känd för:
”Yummy”, ”Du är inte ensam Stargirl”, bokserien "Dansfabriken" och många fler böcker.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Läs mycket och skriv för dig själv. Skriv när du känner att det är roligt. Det är när det är roligt som du vet att du är på rätt väg.

Det är ofta tjejer som är i centrum i Evas böcker. Hon skriver både för barn och ungdomar och i hennes böcker finns allt från humor och vänskap, till kärlek och äventyr.

Eva växte upp utanför Borås. Böcker har alltid haft en stor plats i hennes liv. När hon var liten inredde hon sin lekstuga som ett bibliotek! Hon fick en svart skrivmaskin när hon var 12 år och då hon började skriva.

Första boken handlade om Rita

Det dröjde ett tag innan Eva blev författare. Hennes första bok ”Rita” kom 1995 när Eva var 39 år. Det är en bilderbok som handlar om Rita som vill åka och hälsa på sin farmor i Afrika. Det kom en till bok om Rita där man får följa med på hennes resa till farmor.

I dag har Eva skrivit över 40 böcker för barn och unga. En av hennes mest kända böcker är ”Yummy”. Den handlar om tolvåriga Mia som har det kämpigt, men boken är också fylld med hopp. Bokserien ”Hemligheter och Pinsamheter” handlar om tre tonårstjejer och deras vänskap och kärlekshistorier. Eva skrev böckerna för att hon tyckte att det behövdes fler böcker om ”helt vanliga tjejer”.

Filosofibok för barn

Det är ofta tjejer som har huvudrollen i Evas böcker. Hon kommer ihåg hur det var att vara en ung tjej och det hjälper henne mycket i hennes skrivande. Men inte alla hennes böcker handlar om tjejer. Bland annat har hon skrivit boken ”Alla frågar sig varför”. Det är en filosofi-bok för barn och i den möter man barn som ställer frågor om livet.

Evas böcker har blivit översatta till en rad olika språk. Själv känner hon sig mer som en uppfinnare än som en författare, säger hon. Eva är sedan många år bosatt i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, september 2023.

Källor: Bokförlaget Rabén & Sjögren, tidigare intervju med Barnens bibliotek.

Visste du?

  • Eva har två förebilder. Det är författarna Tove Jansson och Gunnel Linde. Tove skapade Mumintrollen och Gunnel skrev bland annat ”Den vita stenen”.

  • Evas favoritdjur är elefant. Hennes favoritresmål är landet Gambia och hennes favoritmusik är västafrikansk musik. 

  • När Eva var ung ville hon bli konstnär. Hon målade tavlor och drömde om att bli en ny Renoir eller Cézanne. De var två berömda franska målare.