Hoppa till innehållet

Ewa Christina Johansson

Ewa står i ett mörkt rum. Hon har ljust långt hår i fläta och en vit blus.
Foto: Studio Liverpool och Dacke
  • Författare
Född:
1964 i Ålberga utanför Nyköping, Södermanland.
Genre:
Spännande, läskigt, förr i tiden.
Mest känd för:
Skräckböcker.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Försök vara intresserad av många olika saker, du vet aldrig när du kan få nytta av det i ett manus. Och när du skriver - blir det inte bra första gången är det bara att testa igen. Du lär dig något för varje text du skriver, det gör även jag - fortfarande.

Ewa är bokslukaren som blev författare. Hon har skrivit över fyrtio böcker som är fyllda med spänning, historia och mysterier.

Ewa växte upp i Västervik. Båda hennes föräldrar läste mycket och så fort hon själv kunde läsa blev även hon en bokslukare. Framför allt tyckte hon om att läsa deckare, gärna vuxenböcker. De inspirerade henne att börja skriva egna berättelser.

Målet var att bli författare

Hon visste tidigt att hon ville bli författare. Innan hon blev det studerade hon både svenska och historia på universitetet. Hon är även utbildad bibliotekarie, men har aldrig jobbat som det. Mellan åren 2002-2004 gick hon en författarutbildning och sedan dess har hon varit författare på heltid.

Hennes första bok hette "För Simons skull" och kom ut 1993. Det dröjde till 1998 innan nästa bok kom ut, men efter det har Ewa skrivit över 40 böcker för både barn och unga.

Hämtar inspiration från historien

Ewa har alltid tyckt om att läsa spännande böcker, både som barn och vuxen. I dag skriver hon böcker hon själv hade gillat att läsa som barn – böcker fyllda med spänning, skräck och mystik. Hon har skrivit många bokserier. Till exempel bokserien "Hemlighet" som handlar om Ella som löser spökgåtor eller serien om Axel som ständigt råkar ut för monster.

Hon har ett stort intresse för historia och hämtar inspiration till sina berättelser från förr i tiden. Böckerna "Häxjägaren", "Riddarsvek" och "Sol och måne" är några exempel på böcker som utspelar sig längre bak i historien.

Ewa är sedan många år tillbaka bosatt i Linköping.

Text: Barnens bibliotek, mars 2022.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2022, bokförlaget Hegas, Nationalencyklopedin.

Visste du?

  • Ewa Christina fick en novell publicerad i lokaltidningen när hon gick i sjätte klass. Hon har sagt att det var extra kul att hennes lärare blev så förvånade, eftersom hon ofta ”sågs som den lilla tysta flickan i bakgrunden”.

  • En författare som har inspirerat henne är Agatha Christie? Hon var en populär brittisk deckar-författare som Ewa läste redan som barn.

  • På fritiden gillar Ewa att odla blommor och grönsaker.