Hoppa till innehållet

Frida Nilsson

Närbild på Frida. Hon har brunt hår uppsatt och en röd- och blåblommig kappa.
Foto: Ellinor Collin
  • Författare
Född:
1979 i Hardemo, Närke.
Genre:
Vänner, spännande.
Mest känd för:
"Ishavspiraterna", "Apstjärnan" och "Jagger, Jagger".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Bara skriv och strunta i om det inte blir bra! Sedan måste du ju älska böcker, du måste hitta de där böckerna som gör att du vill att det ska finnas fler böcker i världen. Största inspirationskällan är att läsa bra böcker och bli glad över att de finns!

Fantasy, äventyr, humor och vardag – allt finns i Fridas böcker. Hon jobbat både med radio och tv men är kanske mest känd för boken "Ishavspirater".

Frida växte upp i Hardemo, en by som ligger utanför Kumla. När hon var liten ville hon först bli snabbköpskassörska, men sedan författare och skådespelare.

Hennes författarkarriär började med att hon skrev ett filmmanus. Filmen vann sedan en tävling och Frida fick frågan om hon ville skriva något för radio. Hon skrev en följetong som hette "Kråkans otroliga liftarsemester". Den blev sedan en bok, Fridas allra första bok, som kom ut 2004.

Skriver med humor och allvar

Året därpå, 2005, kom boken "Apstjärnan" som har blivit film. Den handlar om nioåriga Jonna som blir adopterad av en gorilla. Den första delen i bokserien om Hedvig kom också ut 2005. Lågstadietjejen Hedvig bor långt ute landet och serien handlar om hennes vardag med skola, kompisar och familj.

Frida skriver ofta på ett roligt sätt om svåra saker. Böckerna "Jagger, Jagger" och "Dante, jag och miljonerna" handlar om att vara utanför och vilja ha en vän, samtidigt som de är fulla med humor och äventyr.

Radiokalendern blev en bok

En av hennes mest kända böcker är fantasyäventyret "Ishavspirater". Den var från början en julkalender i radion 2012 och hette då "Siri och ishavspiraterna". Kalendern blev en bok som kom 2015 och boken blev mycket uppskattad. Frida fick bland annat ta emot priset Nils Holgerssonplaketten 2016.

Förutom att vara författare har Frida varit programledare i både radio och tv. Bland annat har hon varit programledare i SVT:s barnprogram "Hjärnkontoret".

Frida bor tillsammans med sin familj på Mörkö, inte långt från Gnesta.

Text: Barnens bibliotek, oktober 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2014, Nationalencyklopedin, bokförlaget Rabén & Sjögren.

Visste du?

  • Frida har sysslat mycket med teater. När hon var yngre gjorde hon egna teaterföreställningar med kompisar och sökte in till olika scenskolor.

  • Många av Fridas förebilder andra kända författare. Astrid Lindgren, Barbro Lindgren, Roald Dahl och Tove Jansson är några av hennes förebilder.

  • Fridas favoritmat är kräftor, hennes favoritdjur är en bassetthund och dessutom tycker hon om att lyssna på jazzmusik.