Hoppa till innehållet

Gunilla Bergström

Gunilla ler stort in i kameran. Hon har kort hår och orange tröja.
Foto: Jörn H Moen
  • Författare
  • Illustratör
Född:
1942 i Göteborg, Västergötland.
Genre:
Familj, vänskap.
Mest känd för:
Böckerna om Alfons Åberg.

Vardagen och verkligheten var det som Gunilla ville skriva om. Kanske är det därför som så många kan känna igen sig i hennes mest kända bokfigur – Alfons Åberg.

Gunilla växte upp i Göteborg. Hon utbildade sig till journalist och flyttade sedan till Stockholm. Där jobbade hon på flera stora tidningar, bland annat Dagens Nyheter och Aftonbladet.

1971 kom hennes första bok, "Mias pappa flyttar". Den handlar om Mia och hennes föräldrar som skiljer sig. Det var första gången som någon skrev en barnbok om en skilsmässa och boken väckte uppmärksamhet.

Alfons-böckerna har tryckts i miljoner

År 1972 kom den första boken om 7-årige Alfons som heter "God natt, Alfons Åberg". Gunilla skrev över 25 böcker om Alfons och de har blivit mycket populära. De har översatts till 35 olika språk och hittills har man tryckt 9,7 miljoner Alfonsböcker, i Sverige och utomlands.

Alfons är en vanlig kille som bor med sin pappa i en förort. Böckerna handlar om allt från vardag till stora funderingar om livet, vilket gör att många barn kan känna igen sig i Alfons.

Gjort mycket mer än Alfons

Gunilla har även ritat och skrivit böckerna om Bill och Bolla. De handlar om Bill som får en lillasyster som har en funktionsnedsättning. Gunilla skrev den efter att hon själv fått en dotter som har autism. Även här var Gunilla banbrytande, det fanns inte många barnböcker om funktionsnedsättningar på den tiden, i slutet av 1970-talet.

Att skriva och rita böcker var bara en liten del av allt som Gunilla hann med. Hon skrev också rim och vistexter, arbetade med barnteater, dockteater och tecknad film.

Under årens lopp fick Gunilla massor av priser. Bland annat fick hon Astrid Lindgren-priset, Stora Ljudbokspriset och en guldmedalj av regeringen. 

Gunilla Bergström dog i augusti 2021. Hon blev 79 år gammal.

Text: Barnens bibliotek, augusti 2021.

Källor: Bokförlaget Rabén & Sjögren, Nationalencyklopedin, Alfons egen hemsida www.alfons.se.

Visste du?

  • Varje år lånar vi ungefär en miljon gånger en bok om Alfons Åberg på biblioteken i Sverige.

  • Böckerna om Alfons är översatta till över 30 språk.

  • Alfons lever bara med sin pappa. Gunilla var först med att skriva om en pappa som den självklara föräldern i en barnbok. Innan dess var det alltid mamman som hade den rollen i barnböcker.

  • Gunilla ville inte ville skriva om prinsessor, äventyr eller rymdmän. ”Jag vill berätta sanna historier om verkliga människor, just som vi beter oss till vardags”.

Alfons Åberg på andra språk

Vet du vad Alfons Åberg heter på andra språk och i andra länder?

Africaan: Dawie. Arabiska: Burhan. Brasilien: Alho Åberg. Danmark: Alfons Åberg. Engelska: Alfie Atkins. Finland: Mikko Mallikas. Frankrike: Alphonse. Holland: Alfons Alfrink. Island: Einar Áskell. Kurdiska: Alfons Oberg. Lettland: Alfons Obergu. Norge: Albert Åberg. Nordsamiska: Alfons Åberg. Lulesamiska: Ábmut. Sydsamiska: Aalfone. Romani: Ardom. Somaliska: Guuled. Spanska: Alfonso. Tigrinja: Alfons. Tyskland: Willi Wiberg.
 

Källa: www.alfons.se.