Hoppa till innehållet

Gunilla Lundgren

Gunilla har bruna ögon, brunt kort hår och lugg.
Foto: Malcom Jacobson
  • Författare
Född:
1942 i Bergslagen.
Genre:
Fakta, vänner, barn i världen.
Mest känd för:
"Askungen i Rinkeby" och "Sofia Z-4515".

Gunilla har jobbat med läsning och berättelser hela sitt liv. Hon skriver böcker både på egen hand och tillsammans med andra.

Gunilla växte upp med fyra syskon och mamma och pappa. Familjen flyttade mycket under hennes uppväxt. När hon blev vuxen utbildade hon sig till lärare. Hon jobbade mycket med barn som behöver extra stöd. På sin fritid reste, läste och skrev hon, men hon drömde inte om att bli författare.

Barnen i klassen gav Gunilla en idé

En dag fick hon sju romska barn i sin klass. De hade inte gått i skolan förut och tyckte skolan var lite långtråkig. Då förslog Gunilla att de skulle skriva en bok tillsammans. Tre flickor nappade på idén och tillsammans skrev de och Gunilla sin första bok. Den hette "Maritza, en zigenarflicka" och kom ut 1972.

Sedan dess har Gunilla skrivit över 40 böcker, en del själv men flera tillsammans med andra. Hon har arbetat i många år i Rinkeby utanför Stockholm. Rinkeby och dess barn finns ofta med i Gunillas böcker. Där har hon bland annat startat en skrivarklubb med romska barn, de har hittills gett ut fyra böcker tillsammans.

Skriver tillsammans med andra

Flera av Gunillas böcker handlar om hur det är att leva som rom och om romers kultur och historia. En av hennes mest kända böcker handlar om Sofia, en romsk flicka som överlevde ett koncentrationsläger under andra världskriget.

Hon har även skrivit böcker för vuxna och många av hennes böcker är översatta till andra språk. Förutom att skriva böcker och vara lärare har hon även skapat filmer.

Gunilla är bosatt i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, mars 2022.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2013, Nationalencyklopedin, Gunillas egen hemsida: www.gunilla-lundgren.se.

Visste du?

  • Gunilla har träffat många Nobelpristagare i litteratur. Hon startade projektet "Nobel i Rinkeby". Projektet innebär att skolelever i Rinkeby skriver och tecknar tillsammans och sedan får besök av årets Nobelpristagare i litteratur.

  • När Gunilla bara var 13 år fick hon börja jobba med att hjälpa sin mamma på arbetet.

  • Gunilla älskar att vara ute i naturen. Hon har skrivit flera böcker om den svenska naturen.

Två bokomslag: E vusriajka ande Rinkeby" och "Askungen i Rinkeby" av Gunilla Lundgren och Le glatenge pen club.

Lär känna bokfiguren Felicia

Läs intervjun med Gunilla Lundgrens bokfigur Felicia som drömmer om att bli musiker och att slippa ta hand om sina styvbrorsors svettiga träningskläder.