Hoppa till innehållet

H.C. Andersen

HC Andersen har mörkt hår, scarf och en stor blå rock. Han sitter på en stol och håller sin hand på ett handskrivet papper..
Foto: Franz Hanfstaengl, 1860. Color: Copyright Modernista
  • Författare
Född:
1805 i Odense, Danmark.
Genre:
Sagor.
Mest känd för:
Berättelserna om "Prinsessan på ärten", "Sagan om den fula ankungen", "Den lilla sjöjungfrun" och "Kejsarens nya kläder".

Hans Christian (H.C.) Andersen är den fattiga skomakarsonen som blev hela världens sagokung. Men om han själv hade fått välja så hade han stått på scenen.

Hans Christian föddes 1805 i Odense på ön Fyn i Danmark. Han var det enda barnet i en fattig familj, hans pappa var skomakare och hans mamma arbetade som tvätterska. Hans Christian var mycket ensam som barn. Han ägnade sin tid åt att leka med dockor och fantisera och dagdrömma. Teater blev tidigt hans stora intresse och han drömde om att bli skådespelare.

Tyckte om att resa

H.C. Andersen skrev inte bara sagor. Han författade också diktböcker, pjäser, romaner för vuxna och så skrev han många reseskildringar. Det är böcker som berättar om resor han gjorde, bland annat skrev han en bok om när han reste runt i Sverige. Att resa var ett av Hans Christians stora intressen och hans favoritland var Italien.

År 1835 kom hans första bok med sagor. I den sagosamlingen fanns bland annat sagan om ”Prinsessan på ärten” med. Snart kom flera sagosamlingar och mellan åren 1835-1873 släpptes 156 sagor och historier som Hans Christan hade skrivit. 

Ensam och blyg

Sagorna handlar ofta om döda saker som får liv eller om djur, träd och växter. Men egentligen handlar sagorna om människor och många gånger handlade de om Hans Christian själv. I ”Den fula ankungen” berättas om den mobbade ankungen som sedan växer upp och blir en vacker svan. H.C. Andersen blev väldigt framgångsrik och kände kanske igen sig i sagan.

Trots sin berömmelse beskrivs han ofta som ensam och blyg, han blev aldrig gift fastän han var förälskad många gånger.

Han dog 1875 i Köpenhamn, Danmark. 

Text: Barnens bibliotek, november, 2020.

Källor: Nationalencyklopedin, Odense Bys museer.

Visste du?

  • H.C. Andersen är en av världens mest kända författare och sagodiktare. Hans sagor är översatta till över 100 olika språk.

  • H.C. var duktig på att teckna, arrangera blommor och på att göra fantastiska pappersklipp? Han klippte fram fantasifulla figurer och mönster ur pappersark och en del av dem finns kvar än i dag.

  • Han fick inte några egna barn men kallade sina sagor för “mina barn”.

  • Han var väldigt kär i en känd svensk sångerska som hette Jenny Lind. Han frågade om hon ville gifta sig med honom men hon sa nej, hon såg honom mer som en bror.

  • Sagor heter eventyr på danska?