Hoppa till innehållet

Hanna Granlund

Hanna står utomhus och ler in i kameran. Hon har brunt långt hår och turkos skjorta.
Foto: Jonas Svensson
  • Illustratör
Född:
1990 i Visby, Gotland.
Genre:
Fakta, läskigt, roligt, vänner.
Mest känd för:
Bokserien "Spöksystrar" av Mårten Melin.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Om du inte vet var du ska börja så utgå ifrån dig själv och ta inspiration ifrån serier du gillar och saker du är intresserad av, då blir det roligast. För att komma på idéer, eller kanske framför allt inte glömma dem, kan det vara bra att ha ett litet block och en penna i väskan eller fickan så det snabbt går att anteckna om en bra idé kommer flygande. För det kan hända när som helst!

Hon började som serietecknare och blev så småningom barnboksillustratör. Många känner igen Hannas bilder från succéserien Spöksystrar.

Hanna är född och uppvuxen på Gotland. Hon tyckte om att rita redan som barn och visste tidigt vad hon ville jobba med. När hon började skolan fick alla förstaklassare vara med i lokaltidningen och berätta vad de ville bli – Hanna sa att hon ville bli konstnär.

Utbildade sig till serietecknare

Efter gymnasiet flyttade hon till Skåne och utbildade sig i grafik. Hon lärde sig om hur man trycker olika saker, allt från mönster på tyg eller bokstäver på papper. Sedan gick Hanna två år på Serieskolan i Malmö. Där lärde hon sig att bli serietecknare. 

Under tiden hon gick på utbildningen fick hon frågan om hon var intresserad av att illustrera barnböcker. Det var hon, 2016 debuterade Hanna som illustratör i Mårten Melins böcker "Flickan på kyrkogården" och "Ett spöke i klassen". I dag är Hanna illustratör på heltid och har illustrerat ett 30-tal böcker.

Gillar att experimentera

Bokserien "Spöksystrar" har blivit en succé, hittills har det getts ut över tio delar i serien och det fortsätter att komma fler. När Hanna gör en bild brukar hon först rita hela bilden med en enda penna, en svart tunn penna och ett vitt papper. Hon tycker både om att rita i svartvitt och i färg och gillar att experimentera med olika tekniker och material när hon arbetar.   

Hanna har ritat sedan hon var liten och säger att hon antagligen kommer att göra det så länge hon lever. ”Det finns alltid mer att rita!”, enligt Hanna.

Hon är bosatt i Skanör i Skåne.

Text: Barnens bibliotek, september 2021. 

Källor: Intervju med Barnens bibliotek, bokförlaget Bonnier Carlsen, bokförlaget Rabén & Sjögren.

Visste du?

  • När Hanna fick reda på att hon kommit in på en serieskola blev hon så glad att hon sprang nästan en mil, hoppade ner i havet och tog sedan bussen tillbaka hem med ett stort leende.

  • Förutom att rita tycker Hanna mycket om att bada i havet, både på sommaren och vintern!

  • När Hanna inte jobbar tycker hon mycket om att vara ute i naturen.

  • Hon gillar också musik och spelar flera olika instrument.

  • Förutom Tove Janssons "Mumintrollen" tipsar Hanna alla att läsa "Roller girl" av Victoria Jamieson. "Den hade jag själv hade velat läsa om den funnits när jag var liten! Lyllos alla som får läsa den nu!”.