Hoppa till innehållet

Hedvig Häggman-Sund

Hedvig sitter i en röd sammetssoffa. Hon har långt, blont hår, svart tröja och ett halsband med ett rött hjärta.
Foto: Emma Larsson
  • Illustratör
Född:
1987 i Katrineholm, Södermanland.
Genre:
Serier, fakta, deckare.
Mest känd för:
En av illustratörerna som tecknar serietidningen Bamse.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Teckna mycket. Var ödmjuk och ha kul!

Hedvig har ritat så länge hon kan minnas. Som 17-åring fick hon sitt första jobb som illustratör – på serietidningen Bamse.

Hedvig växte upp i Eskilstuna och i Uppsala. När hon var barn ville hon bli konstnär och hon visste att hon ville jobba med att rita i någon form. Hon gillade även att läsa bilderböcker när hon var liten. En av favoriterna var Pettson och Findus.

Ritar allt från film till figurer

När hon var 17 år skickade hon in sina bilder till förlaget som ger ut Bamse-tidningen. Det tog ett tag innan hon fick svar, men till slut ringde de. Hedvig fick sitt första jobb – att teckna en pysselsida i Bamse-tidningen.

Efter gymnasiet utbildade hon sig på Serieskolan i Malmö. Sedan 2004 har hon jobbat som illustratör. Hedvig har gjort många olika typer av jobb. Hon har bland annat tecknat Bamseserien och illustrerat Dan Höjers bokserie om Arkeologdeckarna. I sitt jobb som illustratör har hon även ritat bakgrunder till animerad film, designat figurer som ska bli leksaker och målat reklamaffischer.

Har ett drömprojekt

År 2018 kom Hedvigs första egna seriebok ut där hon både har ritat och skrivit berättelsen. Den heter "Enhörningen Aurora". När hon skapar sina bilder gör hon det oftast digitalt. Hon tecknar på en stor ritskärm och använder sedan ett program som heter Photoshop. Ibland gör hon en skiss med penna och papper, skannar in skissen och färdigställer den i datorn.

Trots att Hedvig har gjort det mesta inom illustration har hon ett drömprojekt kvar. ”Jag skulle vilja göra en egen tecknad film! Det är något jag drömt om länge”, säger hon.

Hedvig är bosatt både i Göteborg och Malmö.

Text: Barnens bibliotek, juni 2022.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, bokförlaget Rabén & Sjögren.

Visste du?

  • "Pettson och Findus"-författaren Sven Nordqvist är någon som inspirerar Hedvig. Framför allt hans bok "Kackel i grönsakslandet".

  • Andra som har inspirerat Hedvig är Derib som tecknat seriealbumen om Yakari och Alessandro Barbucci och Barbara Canepa som skapat tecknade serien "W.I.T.C.H."

  • Hedvig har ett instagramkonto där hon ofta tecknar djur. ”Det är nog det som känns mest naturligt för mig att teckna”, säger hon.

  • På sin fritid gillar Hedvig att umgås med sin katt Selma och pojkvän.

  • Hedvig spelar gärna spel, exempelvis Sims 4.

Tecknad bild i mangastil på en tjej med stora ögon och ljust kort hår i snedlugg.

Så ritar du ett ansikte, steg för steg

Vill du lära dig att rita ett ansikte? Gå Hedvig Häggman-Sunds ritskola! Här visar vi dig hur du kan teckna, steg för steg.