Hoppa till innehållet

Helena Bross

Helena tittar in i kameran med ett litet leende. Hon har glasögon, rakt blont hår och mörkblårandig tröja.
Foto: Stefan Tell
  • Författare
Född:
1950 i Stockholm, Södermanland.
Genre:
Spänning, fakta, skola, kärlek.
Mest känd för:
Lättlästa böcker för nybörjarläsare.

Många har nog läst Helenas böcker i skolan. De är bra nybörjarböcker när man ska lära sig läsa. Hon vill väcka läslust, det roligaste hon vet är när hon ser barn läsa hennes böcker och skratta.

Helena växte upp i förorten Vällingby utanför Stockholm. Hon fick en tuff start i skolan, hon hade svårt att både lära sig läsa och skriva. Efter att ha gjort tester hos skolpsykologen visade det sig att Helena hade dyslexi.

I mellanstadiet fick hon börja en speciell läsklass och där fanns en bra lärare. Helena lärde sig både läsa och skriva och började genast skriva dikter, brev, dagbok och mycket annat.

Skriver om barns vardag

Efter att hon hade gått ut gymnasiet utbildade hon sig till lågstadielärare. Hon började jobba på en skola 1973. Vid sidan av sitt lärarjobb skrev hon bland annat artiklar om skolan i en tidning för lärare.

Så småningom började hon skriva barnböcker. Hennes första böcker kom 1987. Efter det har hon skrivit väldigt många böcker, framför allt för barn som ska börja lära sig att läsa. Det är lätta, korta och roliga böcker som handlar om barns vardag. Det kan handla om att börja skolan, konflikter med kompisar eller att gå vilse i skogen.

Vill väcka läslust

Helena vill väcka läslust hos barn. Hon tycker att det är viktigt att barn som just lärt sig att läsa ska uppleva att de lyckas läsa en hel bok.

Hon har även skrivit några faktaböcker för barn och översatt barnböcker från danska till svenska. En del av dina skolböcker kan också vara skrivna av Helena, hon har skrivit en hel del böcker som används på lektioner.

Idag är hon bosatt i Vällingby där hon växte upp.

Text: Barnens bibliotek, mars 2021.

Källor: Bokförlaget Bonnier Carlsen, Nationalencyklopedin, Helenas egen hemsida: www.helenabross.se.

Visste du?

  • När Helena var barn och fick sin diagnos dyslexi kallade man det inte så. De sa att hon var ”ordblind”.

  • Helenas favoritplagg är snickarbyxor.

  • Inspirationen till hennes böcker kommer när hon ser och hör vad barn säger på en skola.

Bokomslaget till Helena Bross och Christer Rönns bok "Hej, hello!".

Lär känna bokfigurerna Ben och Siri

Helena Bross bokfigur Siri undrar hur det ska gå när kusin Ben kommer och hälsar på i Sverige. Men det blir jättekul! Vi träffade Ben och Siri i klass 1B.