Hoppa till innehållet

Helena Willis

Helena Willis har långt brunt hår, bruna ögon och glasögon. Hon har en rosa stickad tröja på sig.
Foto: Thron Ullberg
  • Författare
  • Illustratör
Född:
1964 i Stockholm.
Genre:
Deckare, spänning, humor, kärlek, äventyr.
Mest känd för:
Illustrationerna i bokserien om LasseMajas Detektivbyrå.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Mitt bästa råd till en blivande illustratör är att rita, rita, rita. Testa olika material, olika pennor, färger, papper och manér. Och gå gärna en konstskola. Det var avgörande för min del.

Känner du till Lasse, Maja, Franco Bollo och Barbro Palm? Helena har skapat den finurliga och roliga bildvärlden i böckerna om LasseMajas detektivbyrå.

Helena är uppväxt på Södermalm i Stockholm. När hon var liten gillade hon att läsa, rita och pyssla. Hon läste allt möjligt och drömde sig bort till andra världar, berättar hon.

Ett lyckat samarbete

Lite senare i livet gick hon på både en konstskola och en reklamskola. Helena kände att teckna var det hon tyckte var roligast och hon började drömma om att få jobba med barnböcker. Bland de första jobben hon fick var att teckna i Kamratposten. Hon gjorde även illustrationer till skolböcker, något som skulle leda till ett samarbete.

Författaren Martin Widmark hade skrivit sin första bok om LasseMajas Detektivbyrå och letade efter någon som kunde göra bilderna. Han hade innan dess skrivit läromedel för skolan och då hade Helena gjort bilderna. Nu ville han att hon skulle teckna Lasse och Maja och så blev det. De två första böckerna i serien, "Diamantmysteriet" och "Hotellmysteriet" kom ut 2002 och de blev en succé.

Har fria händer

Helena har även samarbetat med andra barnboksförfattare. Hon har bland annat gjort illustrationerna till böcker skriva av Mikael Engström och Petter Lidbeck. Helena berättar att hon i stort sett har fria händer att hitta på hur karaktärerna ska ut i böckerna som hon illustrerar till andra författare.

Helena debuterade som textförfattare med "Olga kastar lasso", en bok som kom ut 2006. Det är en bilderbok i vilda västern-miljö som handlar om hjältinnan Olga och hennes häst Stefan. Det har blivit tre böcker om Olga och i dem har Helena gjort både text och bild. Hon är bosatt med sin familj strax utanför Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, april 2022.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, Nationalencyklopedin.

Visste du?

  • När Helena var liten drömde hon om att bli balettdansös eller detektiv. Lite senare var drömmen att bli arkitekt och rita hus.

  • på sin fritid tycker Helena att det är roligt att läsa och hon är med i en bokklubb. ”Och så gillar jag att gå på utställningar eller plocka svamp i skogen."

  • idén till böckerna om Olga och Stefan fick Helena när hon tecknade en filmaffisch till Bio Rio i Valleby. Det var en nämligen cowboy på en häst på affischen.

Bokomslag till Martin Widmarks bokserie "LasseMajas detektivbyrå".

Lär känna bokfigurerna Lasse och Maja

Helena Willis har illustrerat bokfigurerna Lasse och Maja som är de modigaste barnen i hela Valleby. De startade en detektivbyrå för att ta hand om alla skurkar i stan. Här berättar de om sig själva.