Hoppa till innehållet

Ilon Wikland

Ilon Wikland har kort grått hår, blåa ögon och ler in i kameran.
Foto: Stefan Tell
  • Författare
  • Illustratör
Född:
1930 i Tartu i Estland.
Mest känd för:
lon har illustrerat många av Astrid Lindgrens böcker, bland annat "Bröderna Lejonhjärta", "Ronja Rövardotter", "Barnen i Bullerbyn" och "Madicken".

Många känner nog igen Ilons bilder. Hon är den som har illustrerat allra flest Astrid Lindgren-böcker.

Ilon föddes och växte upp i Estland. År 1944 pågick det andra världskriget för fullt. Ilon var fjorton år och i Estland hade Sovjetunionen precis erövrat huvudstaden Tallinn. Hon beslutade sig för att fly och med hjälp av en segelbåt tog hon sig till Sverige.

Frågade Astrid Lindgren om jobb

I det nya landet växte hon upp och utbildade sig på olika konstskolor, bland annat Konstfack i Stockholm. Så småningom gifte hon sig och fick sitt första barn.

År 1954 var Ilon 23 år gammal och hon och hennes familj hade dåligt med pengar. Ilon kände att hon måste skaffa ett jobb. Hon tog med sig sina teckningar och gick till bokförlaget Rabén & Sjögren. På bokförlaget jobbade Astrid Lindgren med barnböcker. Hon var en känd författare, men inte så berömd som hon skulle komma att bli. Ilon frågade henne om det fanns något jobb till henne och Astrid gav henne ett avsnitt av hennes nya bok "Mio min Mio".

Ilon gick hem, läste avsnittet och tecknade några bilder. Som tur var gillade Astrid Ilons bilder och hon fick jobbet som illustratör.

Noga med detaljerna

Du känner säkert igen hennes bilder från bland andra "Ronja Rövardotter", "Barnen i Bullerbyn", "Karlsson på taket" och "Bröderna Lejonhjärta". Ilon lägger mycket arbete på detaljer i sina illustrationer, både när det gäller miljön och personerna. Hon hämtar ofta inspiration från verkliga personer och verkliga miljöer. Exempelvis hittade hon Ronja Rövadotters rövare i kön på Systembolaget!

Hon har inte bara illustrerat Astrid Lindgrens böcker utan även många andra författares böcker. I barnboken "Den långa långa resan", skriven av Rose Lagercrantz, berättar Ilon om sin uppväxt och hur det var att komma som ensamt flyktingbarn till Sverige.

Text: Barnens bibliotek oktober 2021.

Källor: Bokförlaget Rabén & Sjögren, Enno Tanners bok "Ilon Wikland. Ett konstnärsliv", Astrid Lindgrens officiella hemsida: www.astridlindgren.com

Visste du?

  • Ilons egna barn inspirerade henne när hon tecknade barnen i Bullerbyn och förebilden till Karlsson på taket “hittade” hon på en marknad i Paris. Det var en liten trind farbror med borstigt hår som såg lite finurlig ut.

  • I Estland har Ilon ett eget sagomuseum som heter Ilons Sagoland. Det ligger i staden Haapsalu där hon själv bodde när hon var liten.

  • Av alla Astrid Lindgren-figurer som Ilon har ritat så är Skorpan Lejonhjärta hennes favorit. “Skorpan var ju ofta rädd och darrig, men lika ofta vågade han gå vidare”, säger Ilon.