Hoppa till innehållet

Ingela Korsell

Foto: Thron Ullberg
Foto: Thron Ullberg
  • Författare
Född:
1967 i Uppsala, Uppland.
Genre:
Spänning, äventyr, fantasy, fakta.
Mest känd för:
PAX-serien som hon gjort tillsammans med författaren Åsa Larsson och illustratören Henrik Jonsson.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Mata din fantasi! Läs, kolla på film och ha stora öron så att du lyssnar på vad andra berättar. Allt man är med om kan användas. Alla erfarenheter man får blir en bank i huvudet och det kan man blanda upp med sin fantasi och använda när man skriver.

Skräck, väsen och det övernaturliga har alltid intresserat Ingela. Hon är en av skaparna bakom succéserien PAX som blandar fantasy och verklighet.

Ingela växte upp i Uppsala och i Strängnäs. Hon beskriver sig själv som en riktig bokslukare när hon var barn, samtidigt som hon var mycket intresserad av idrott. Det fanns många yrken som hon drömde om när hon var liten, bland annat kioskägare, pilot, lärare, skådespelare och författare.

En sann berättelse blev bok

Så småningom utbildade sig Ingela till lärare och började jobba i skolan. När eleverna skulle skriva spökhistorier berättade hon ofta en läskig historia som hon själv varit med om när hon var barn. Eleverna gillade berättelsen och när Ingela gick på en författarutbildning skrev hon ihop ett bokmanus kring historien. Det blev hennes första bok, "Den svarta handsken", som kom ut 2006.

Idén till bokserien PAX föddes när Ingela och författaren Åsa Larsson delade kontor i Mariefred. Båda var intresserade av hur man skulle kunna få barn som inte läser så mycket att intressera sig för läsning.

Fick idé till en faktabok

Efter att de spånat tillsammans skrev de den första boken och drog upp ramarna för hela PAX-serien. Henrik Jonsson ritade några skisser och de skickade det hela till ett bokförlag. År 2014 kom den första boken "Nidstången" ut och sedan släpptes tio böcker i fantasyäventyret PAX.

Under arbetet med PAX fick Ingela idén att skriva en faktabok för barn om väsen. Den första faktaboken "Väsenologi" kom ut 2019, efter det har hon skrivit två böcker till i bokserien. Ingela har även skrivit läroböcker för skolan och jobbat som forskare.

Hon är bosatt i Mariefred sedan 1998.

Text: Barnens bibliotek, september 2021.

Källor: Bokförlaget Bonnier Carlsen, intervju med Barnens bibliotek 2021.

Visste du?

  • Ingela brukar kalla sig själv en "chipsoholic". Hennes favoritsmak på chips är salt och vinäger.

  • Ingela är en riktig nörd när det gäller namn i hennes böcker. För henne är det viktigt att karaktärerna får namn med rätt betydelse. Till exempel betyder Viggo och Alrik ”stridskämpe” och ”härskare”, vilket ju passar bra i PAX.

  • Innan den första PAX-boken kom ut fick några barn provläsa den. När författarna frågade barnen vad som skulle vara det läskigaste som kunde hända, svarade barnen att Alrik och Viggo skulle bli separerade från varandra.

En mörk skog med ett magiskt lila skimmer med självlysande fåglar.

Johan och Ingela avslöjar sina läskigaste väsen

Bokskaparna Johan Egerkrans och Ingela Korsell har alltid gillat myter, monster och spänning. Många har läst deras böcker om nordiska väsen.