Hoppa till innehållet

Ingelin Angerborn

Ingelin har en stor, stickad polotröja, håret uppsatt och ler in i kameran.
Foto: Maria Östlin
  • Författare
Född:
1966 i Göteborg, Västergötland.
Genre:
Spänning, skräck, humor.
Mest känd för:
"Rum 213", "Sal 305" och "Fyr 137".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Läs mycket, jag tror att man lär sig väldigt mycket om hur man skriver medan man läser. Hur man kan börja en historia, hur man kan bygga upp den och hur den kan sluta. Utan att man ens tänker på det egentligen.

Det är många som älskar Ingelins böcker. Hon skriver både roliga böcker och rysare som är svåra att släppa när man väl har börjat läsa dem.

Ingelin är född i Göteborg men uppväxt i Tranås i Småland. Hon kände tidigt att hon ville bli författare, men vägen dit blev ganska lång. Ingelin berättar att det var svårt att veta hur man blev författare och hon var inte heller säker på om hon vågade bli det.

Istället provade hon olika jobb och studerade olika ämnen, bland annat teater. Hon utbildade också sig till folkhögskollärare, alltså en lärare för vuxna.

Känd för sina rysare

Till slut vågade Ingelin satsa på att bli författare. År 2002 var hon 36 år och då kom hennes första bok ut - en bilderbok som hette "Pelle Pyton på friarstråt". Sedan dess har Ingelin skrivit över 30 böcker.

Många av hennes böcker är skrivna med mycket humor och innehåller ämnen som vänskap och kärlek. Allra mest känd har hon blivit för sina rysare för unga. Böcker som "Rum 213" och "Hjärta av damm" innehåller mysterier och spökhistorier och har blivit stora succéer.

Roligast när böckerna har betytt något

Rysarförfattaren Ingelin är själv nyfiken på det övernaturliga såsom spöken och mystiska saker. Hon tycker att det är en spännande tanke att det kanske finns något mer än det som de flesta av oss ser och hör, därför får hon många idéer till sådana böcker.

Det roligaste med att vara författare tycker Ingelin är att få hitta på egna historier där man själv får bestämma hur allt ska vara. Allra roligast tycker hon är när hon får veta att hennes böcker har betytt något för någon annan.

Ingelin bor med sin man i Linköping. Hon har två vuxna barn.

Text: Barnens bibliotek, mars 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2020, Ingelin Angerborns egen hemsida www.ingelin.se.

Visste du?

  • När Ingelin var liten ville hon bli författare, skridskoprinsessa, cirkusartist eller OS-guldmedaljör i gymnastik.

  • Hon är väldigt nyfiken på övernaturliga saker och brukar själv säga att hon hoppas på att det finns spöken! “Till saken hör också att jag inte alls tror att spöken är dumma eller vill något ont, utan vill hjälpa oss", säger hon.

  • Hennes ovanliga namn, Ingelin, hittade hennes mamma i en norsk bok några år innan Ingelin föddes.

  • Ingelins mamma var bibliotekarie och det kan ha gjort att Ingelin läste mycket redan som barn.