Hoppa till innehållet

Ingrid Olsson

Ingrid Olsson har långt ljust hår, ringar i öronen och en grön-vit stickad kofta.
Foto: Magnus Liam Karlsson
  • Författare
Född:
1977 i Stockholm.
Genre:
Kärlek, tonårsliv, vänskap, humor, familj.
Mest känd för:
"En äkta ljugis", "Långt ifrån cool", "Ett litet hål i mörkret" och många fler böcker.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Ha tålamod och ge inte upp! Att skriva tar tid, man måste skriva om texten många, många gånger innan den blir riktigt bra.

Det var ingen självklarhet att Ingrid skulle bli författare. Hon tyckte det var kämpigt att läsa när hon var liten och att skriva första boken var svårt. I dag är hon en känd författare som tycker det är viktigt att skriva om svåra ämnen.

När Ingrid var liten drömde hon inte om att bli författare. Hon fick kämpa en hel del med att både läsa och skriva. Men hon gillade berättelser och älskade när hennes pappa läste högt för henne.

Upptäckte att hon älskade att skriva

Efter att Ingrid gått ut gymnasiet började hon skriva dagbok. Framför allt skrev hon för att hon mådde dåligt och behövde ”skriva av sig”. Så småningom började hon skriva dikter och berättelser och upptäckte att hon älskade att skriva.

Hon gick en skrivarkurs och då skrev hon sin första bok, ungdomsromanen "Medan mamma sover". Den kom ut 2003. Ingrid beskriver det som svårt att skriva sin första bok. Hon hade dåligt självförtroende och undrade om hon verkligen kunde skriva en bok. Dessutom handlade berättelsen om ett ämne som låg nära hennes egen uppväxt. Ida i boken har en mamma som är alkoholist, precis som Ingrids egen mamma var.

Viktigt att våga prata om svåra saker

I hennes ungdomsböcker skriver hon ibland om svåra ämnen. I boken "Känslan av att hoppa" handlar det exempelvis om Lisen som inte vet om hon verkligen vill leva. Ingrid tycker det är viktigt att skriva om sådana saker. Böcker och berättelser kan vara ett bra sätt att öppna upp för att våga prata om svåra saker i livet, för vi måste prata om det, säger hon.

Ingrid skriver inte bara ungdomsböcker, utan även bilderböcker för mindre barn och kapitelböcker. Hon är bosatt i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, oktober 2022.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2022, bokförlaget Rabén & Sjögren.

Visste du?

  • En författare som har inspirerat Ingrid är Mumintrollets skapare Tove Jansson? ”Hon lyckas med den svåra konsten att skriva om stora och allvarliga saker fast på ett enkelt sätt”, tycker Ingrid.

  • När Ingrid var liten ville hon bli florist eller trädgårdsmästare. ”Jag gillade djur väldigt mycket också, och att jobba i en djuraffär verkade roligt”.

  • Karaktärerna i Ingrids böcker är ofta en blandning av människor hon mött, men det finns också en del av Ingrid i alla hennes karaktärer.