Hoppa till innehållet

J.K. Rowling

J.K. Rowling sitter ner och ler in i kameran. Hon har rött hår och en vit blus.
Foto: Debra Hurford Brown Copyright jkrowling
  • Författare
Född:
1965 i Yate i England.
Genre:
Fantasy.
Mest känd för:
Böckerna om Harry Potter.

J.K. Rowling visste att hon ville skriva böcker redan som liten. Hennes författarkarriär började när hon fick en bra idé på ett tåg.

J.K. Rowling heter egentligen Joanne Rowling. Hon växte upp med sina föräldrar och sin lillasyster i England och Wales. Hon ville bli författare redan som barn och beskriver sig själv som en boknörd med fräknar och glasögon.

En omedelbar succé

När hon blev äldre studerade hon språk på universitet och så småningom flyttade hon till London. Där arbetade hon bland annat på Amnesty, en organisation som arbetar för mänskliga rättigheter.

1990 satt Joanne på ett tåg som var försenat och då fick hon idén till Harry Potter. Under de kommande fem åren planerade och arbetade hon med de sju böckerna om Harry Potter. Hon jobbade som lärare samtidigt som hon skrev och 1997 kom den första boken ut i Storbritannien, "Harry Potter och de vises sten". Den blev en omedelbar succé. Efter det följde sex böcker om Harry Potter och böckerna blev till åtta biofilmer.

Inte den typiska hjälten

Böckerna och filmerna om Harry Potter har blivit väldigt framgångsrika. J.K. Rowling skriver om Harry Potter som går på en internatskola för blivande trollkarlar och berättelserna innehåller mystik, magi och en hel del humor. Potter själv är inte den typiska hjälten och det kan ha gjort att många tycker om böckerna - både barn och vuxna.

J.K. Rowling har även skrivit en teaterpjäs om Potters liv som vuxen och tre faktaböcker med koppling till Harry Potters värld. Förutom det har hon skrivit filmmanus och romaner för vuxna.

Hon bor med sin man och sina två barn i Edinburgh, Skottland.

Text: Barnens bibliotek, mars 2021.

Källor: Nationalencyklopedin, J.K. Rowlings officiella sajt www.jkrowling.com.

Visste du?

  • Böckerna om Harry Potter har sålt i över 500 miljoner exemplar och är översatta till över 80 olika språk.

  • När den första boken om Harry Potter skulle släppas tyckte bokförlaget att Joanne skulle två initialer istället för sitt förnamn. De var rädda att pojkar inte skulle lockas att läsa boken om de visste att den var skriven av en kvinna.

  • Bokstaven K i J.K. står för Kathleen. Joanne heter inte Kathleen, hon har tagit det efter sin farmor.

  • Hon skrev den första Harry Potter-boken mestadels för hand, inte på en dator.