Hoppa till innehållet

J.R.R. Tolkien

Svartvit profilbild. J.R.R. Tolkien har grått hår och rock med pälskrage. Han håller en pipa i handen och skrattar.
Foto: John Wyatt
  • Författare
Född:
1892 i Bloemfontein i nuvarande Sydafrika.
Genre:
Fantasy, spänning, äventyr.
Mest känd för:
Bokserien "Sagan om ringen".

J.R.R. Tolkien är en av världens största sagoberättare. I sina böcker skapade han en magisk värld, full av kamp och äventyr.

John Ronald Reuel Tolkien föddes i Sydafrika. Hans familj kallade honom för Ronald.

Familjen bodde i Sydafrika eftersom pappan hade fått jobb där. När Tolkien var tre år flyttade han, hans lillebror och hans mamma tillbaka till England. Hans pappa skulle komma efter till England, men blev sjuk och dog när Ronald bara var fyra år gammal. När Tolkien var 12 år dog även hans mamma.

Intresserad av sagor och språk

Sagor och språk intresserade Tolkien redan när han var liten. När han blev äldre studerade han flera olika språk och blev till slut både lärare och professor. Precis som många andra unga män vid den tiden deltog han också i det första världskriget. Han stred för den brittiska armén, men blev sjuk och fick tillbringa lång tid på sjukhus.

Han skrev mycket i sitt jobb som professor, men blev mest känd för sina fantasyböcker. Hans första bok hette "Bilbo; En hobbits äventyr". Den kom ut 1937 och baserades på en saga som Tolkien berättat för sina barn. Boken blev omtyckt av både barn och vuxna och han blev uppmanad att skriva fler böcker.

Fantasy blev populärt

Det dröjde ända till 1954 som den första av hans tre böcker om "Sagan om ringen" kom ut. Det blev ingen succé till en början. Men i slutet av 1960-talet kom böckerna ut som pocketböcker samtidigt som hippie-rörelsen var stor i USA. Det gjorde att intresset för fantasy ökade och Tolkiens böcker blev väldigt populära.

I början av 2000-talet blev böckerna film, vilket gjorde att ännu fler upptäckte Tolkiens berättelser. J.R.R. Tolkien avled 1973, 81 år gammal.

Text: Barnens bibliotek, mars 2022.

Källor: Nationalencyklopedin, The Tolkien Societys hemsida: www.tolkiensociety.org, bokförlaget Rabén & Sjögren.

Visste du?

  • Namnet Tolkien är tyskt från början. Det betyder att vara ”dåraktigt modig”.

  • Tolkien kunde prata lite finska. Han hittade också på egna språk, bland annat språket Naffarin som var en blandning av spanska och latin.

  • Tolkien tyckte att det var viktigt med sagor och fantasi. Han trodde att det gjorde att man utvecklades som människa och det var bra att kunna fly vardagen ibland.