Hoppa till innehållet

Jakob Wegelius

Jakob Wegelius sitter i naturen med mycket gräs bakom sig. Han har en blå jacka på sig.
Foto: Bruno Wegelius
  • Författare
  • Illustratör
Född:
1966 i Göteborg.
Genre:
Humor, spänning, vänskap, deckare.
Mest känd för:
"Legenden om Sally Jones" och "Mördarens apa".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Ge inte upp när det går trögt. Läs din text högt för dig själv emellanåt. Ofta är det bra att låta en text ligga ett tag innan du läser och skriver om den.

Att läsa en bok av Jakob är som att kliva in i en hel värld. Han både skriver texten och ritar bilderna till sina böcker. Mest känd är han för böckerna om gorillan Sally Jones.

Jakob växte upp i Göteborg. Som barn ritade han och hittade på egna historier, något han har fortsatt med hela livet. När han blev äldre flyttade han till Stockholm och gick på konstskolan Konstfack. Hans första bok kom ut under tiden som han gick på Konstfack. Boken kom 1994 och den hette "Spionerna i Oreborg".

Sally Jones väckte uppmärksamhet

Året 1995 kom ytterligare en bok, "Herr Balders hemlighet". Jakobs böcker är ofta kluriga berättelser där den som läser får kliva in i en hel värld. Det kan handla om allt från äventyr och spänning till vänskap och längtan.

Mest uppmärksamhet har han fått för böckerna "Legenden om Sally Jones" och "Mördarens apa". "Legenden om Sally Jones" kom ut 2008 och den handlar om en gorilla som blir upplärd till att bli en juveltjuv. Boken väckte stor uppmärksamhet och Jakob vann Augustpriset för den. Han skrev en fortsättning på berättelsen, "Mördarens apa", och även den boken vann flera priser.

Översatt till över 20 språk

Hans böcker har översatts till över 20 olika språk och han har fått både svenska och utländska priser för sina böcker. Han skriver mest för barn, men har även gett ut en bok för vuxna som handlar om en resa till Antarktis.

Förutom att skriva och rita egna böcker jobbar han med att rita bilder till bland annat tidningar och företag. 

Jakob är bosatt i en by i Småland som heter Mörtfors. Han är gift och har två barn tillsammans med Lena Sjöberg, som också är författare och illustratör.

Text: Barnens bibliotek, augusti 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2015, bokförlaget Bonnier Carlsen, Nationalencyklopedin.

Visste du?

  • Jakob tycker mycket om att vara på sjön. Han har en egen segelbåt.

  • När Jakob var liten läste han mycket serier. Framför allt läste han Tintin.

  • Jakob kan spela dragspel!