Hoppa till innehållet

Jan Lööf

Jan ler in i kameran. Han har inget hår på huvudet, glasögon, grått skägg och en vinröd skjorta.
Foto: Stefan Tell
  • Författare
  • Illustratör
Född:
1940 i Trollhättan, Västergötland.
Genre:
Sagor, roligt.
Mest känd för:
"Skrot-Nisse", "Sagan om det röda äpplet", bokserien om Pelle och många fler böcker.

Pelle, Felix, Matilda och Skrot-Nisse. Alla är de figurer som Jan har skapat. Han både tecknar och skriver och är en av Sveriges mest kända barnboksförfattare.

Jan växte upp i Trollhättan. Hans familj lyssnade mycket på musik och han blev uppmuntrad att själv spela instrument. Han började rita tidigt och var intresserad av att läsa serier.

Sagan om äpplet blev en succé

När han var 19 år flyttade han till Stockholm för att gå på konstskola. På konstskolan skrev och illustrerade han en av sina första berättelser "En trollkarl i Stockholm". Den kom ut som bok 1966. Samma år släpptes också Jans andra bok, bilderboken "Morfar är sjörövare".

Sedan dess har Jan gjort många barnböcker och ritat serier. En av hans största succéer är bilderboken "Sagan om det röda äpplet". Den kom 1974 och handlar om en farbror som lägger ett äpple i fönstret för att det ska mogna. Äpplet ramlar ner och det utlöser en rad av händelser. Andra kända böcker av Jan är "Skrot-Nisse", "Matildas katter" och alla böcker om karaktären Pelle.

Gjort mer än böcker

Jan har gjort mycket mer än barnböcker. Han har ritat serier, tecknat skivomslag och illustrerat andras böcker. Exempelvis har han illustrerat "Örnis bilar" som skrevs av Carl Johan De Geer. Hans bok om Skrot-Nisse gjordes till tv-serie, "Skrot-Nisse och hans vänner". När den spelades in fick Jan göra om sina tecknade bokfigurer till dockor.

Under sin långa karriär har Jan fått många priser. Han har bland annat fått Astrid Lindgren-priset och Elsa Beskow-plaketten.

Han är bosatt på en ö utanför Stockholm, men bor också i Grekland i perioder.

Text: Barnens bibliotek, oktober 2021.

Källor: Nationalencyklopedin, bokförlaget Bonnier Carlsen, boken Jan Lööf – 75 år av dumheter av Ika Johannesson.

Visste du?

  • I Trollhättan finns en hel lekplats som har Skrot-Nisse som tema. Där kan man bland annat leka i Skrot-Nisses verkstad och i Bertil Enstörings hus.

  • Musik är en stor del av Jans liv. Han är jazzmusiker och spelar både tenorsaxofon och flöjt. När han tecknar lyssnar han alltid på musik samtidigt.

  • Jan tycker att han inte är bra på att teckna levande varelser. Däremot tycker han att han är bättre på att teckna prylar. Därför är hans bilder ofta fulla med olika saker – det kan vara allt från ett stort flygplan till en liten chokladask.