Hoppa till innehållet

Jessica Schiefauer

Jessica Schiefauer har brunt hår, bruna ögon och bär droppformade örhängen.
Foto: Cebastian Vahi
  • Författare
Född:
1978 i Göteborg.
Genre:
Spänning, kärlek, familj, tonår.
Mest känd för:
"När hundarna kommer", "Pojkarna".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Skriv, det är så berättelsen kommer. Det är lätt att man tänker på hur man ska lägga upp historien eller att fundera över hur karaktärerna ska vara. Men man måste sätta sig ner och skriva för att det ska bli en berättelse. Hitta också någon som du har förtroende för som du kan visa det du har skrivit och som kan ge dig kritik.

En lärare fick Jessica att börja fundera på att bli författare. Det tog ett tag innan den första boken kom ut, men sedan har författarkarriären gått som på räls.

Jessica växte upp i Kungälv. I hennes barndomshem fanns det många böcker och hennes föräldrar läste ofta högt för henne. När hon började skolan lärde hon sig att läsa själv och drogs då till fantasiberättelser, sådant som man idag kallar fantasy och science fiction.

Hon hade inga drömmar om att bli författare, men när hon studerade svenska språket på universitetet fick hon uppgiften att skriva en novell. Hennes lärare tyckte novellen var bra och tipsade om att det fanns skrivarutbildningar.

Fick många nej

Jessica gick flera skrivarkurser och skrev på en bok under tiden. Hon skickade in sitt manus till flera bokförlag, fick nej många gånger och höll på att ge upp. Till slut sa ett bokförlag ja och Jessicas första bok, "Om du var jag", kom ut 2009.

Två år senare kom hennes andra bok, "Pojkarna". Den blev en stor succé och fick både Augustpriset och Stora Ljudbokspriset. Den blev dessutom både film och teater. För Jessicas del innebar det att hon kunde bli författare på heltid.

Håller kurser i skrivande

Boken "När hundarna kommer" kom ut 2015 och även den fick många priser. Jessicas böcker innehåller både kärlek, magi, vänskap och vardag, men också svåra ämnen såsom våld och kränkningar. Hon säger själv att har ett behov av att skriva om sådant som hon tycker är svårt.

Jessica har även skrivit för vuxna, 2020 kom boken "Bärarna" ut. Förutom att vara författare är hon utbildad folkhögskolelärare och hon håller kurser i skrivande. Jessica är bosatt i Göteborg.

Text: Barnens bibliotek, augusti 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, Nationalencyklopedin.

Visste du?

  • Förutom att skriva böcker skriver Jessica manus till dataspel.

  • Jessica har många favoritförfattare, här är tre av dem: ”Den norska författaren Harald Rosenlöw Eeg skriver så modigt och originellt för unga. Den australiensiska författaren Sonya Hartnett som skriver böcker som passar så bra när man är ung. Och den brittiska författaren Meg Rosoff som skriver så modigt och fritt”.

  • På sin fritid gillar Jessica att umgås med nära och kära, pyssla i trädgården, lyssna på ljudböcker och virka nallar.