Hoppa till innehållet

Johan Egerkrans

Johan Egerkrans tittar in i kameran. Det är mörkt runtomrkring honom. Han har kort brunt hår och skägg.
Foto: Robert Paraniak
  • Författare
  • Illustratör
Född:
1978 i Stockholm, Södermanland.
Genre:
Fakta, skräck och fantasy.
Mest känd för:
"Nordiska gudar" och "Nordiska väsen".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Rita! Det är det enda sättet att lära sig, finns inga genvägar. Om du ska bli tecknare måste du sitta och rita hela tiden och tycka att det är roligt.

Johan har gått från att vara rädd för monster, till att vara fascinerad av dem. Han har illustrerat över hundra böcker och är mest känd för sina böcker om gudar, väsen och drakar.

Johan är uppvuxen på Lidingö utanför Stockholm. Han har ritat så länge han kan minnas. Trots att han var mörkrädd som barn ritade han framför allt monster, drakar och dinosaurier.

Rollspel och dataspel

Johans allra första uppdrag som illustratör var en serie han gjorde för Lidingö tidning. Att han blev illustratör på heltid beror mest på en slump. En vän skulle starta ett spelbolag och frågade om Johan ville illustrera ett rollspel. Det blev starten på ett flera år långt samarbete. På spelbolaget ritade Johan allt från serier, till illustrationer i rollspel och dataspel.

Samarbetet ledde också till att Johan illustrerade sin första barnbok. Tillsammans med en kollega från spelbolaget debuterade han som barnboksillustratör 2005. Stefan Ljungqvist skrev texten och Johan illustrerade till debutboken "Taggtråds-Tim".

Debutboken blev succé

År 2013 debuterade Johan även som författare med boken "Nordiska väsen". Den blev en stor succé och sedan dess har han både skrivit och illustrerat flera egna böcker. Hans böcker handlar bland annat om väsen, gudar, drakar och dinosaurier. De innehåller många illustrationer, som varvas med fakta och spännande berättelser.

Förutom att ge ut egna böcker illustrerar Johan andras böcker. Han har bland annat ritat bilderna i Johan Sjöbergs "Demondeckarna" och i nyutgåvan av Astrid Lindgrens "Mio, min Mio". Johan är bosatt i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, mars 2022.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, bokförlaget Rabén & Sjögren.

Visste du?

  • Är du rädd för monster? Då tror Johan att det kan vara bra att rita monster. ”Det gör att du får någon slags kontroll över rädslan”, säger han.

  • Film är ett av Johans stora intressen. Han brukar arrangera film-quiz i Stockholm där han bor.

  • När Johan var liten ville han bli grottforskare. ”Men sen såg jag en dokumentär på TV om grottforskare och ändrade mig. Jag kom på att jag inte gillade trånga utrymmen”.

En mörk skog med ett magiskt lila skimmer med självlysande fåglar.

Johan och Ingela avslöjar sina läskigaste väsen

Bokskaparna Johan Egerkrans och Ingela Korsell har alltid gillat myter, monster och spänning. Många har läst deras böcker om nordiska väsen.