Hoppa till innehållet

Johan Rundberg

Johan Rundberg har skägg och rektangelformade svarta glasögon. Bakom honom syns en husvägg och en blomkruka.
Foto: Mia Carlsson
  • Författare
Född:
1973 i Kristianstad.
Genre:
Humor, vardag, historiska berättelser, spänning, kärlek, rysare.
Mest känd för:
Bokserien om Månvind & Hoff, Kärlekspizzan och många fler.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Samla på saker! Det kan vara en bild av ett läskigt hus som du sett, ett minne om en spännande person du mött eller en rolig händelse som du varit med om. Skriv ner dina spaningar i din mobil eller en anteckningsbok så glömmer du dem inte. Då har du ett litet bibliotek med saker du kan använda när du skriver.

I Johans böcker finns både mysterier, humor och kärlek. Han skriver allt från spännande historiska berättelser, till kärlekshistorier i vardagen.

Johan växte upp i byn Knislinge i Skåne. Han gillade att läsa både roliga och spännande böcker när han var liten. Om han hittade en bok som var riktigt bra kunde han läsa den om och om igen. När han blev äldre tyckte han om skräckförfattaren Stephen Kings böcker och han började själv skriva skräckberättelser.

Blev intresserad av att skriva manus

Han gick en filmutbildning och där fick han lära sig att göra storyboards. Det är en slags tecknad version av filmmanuset. Det visade sig att Johan tyckte det var roligare att göra storyboard än själva filmen, och han blev intresserad av att själv skriva manus.

Han skrev några manus till bilderböcker och till slut ville ett bokförlag ge ut en bok. Den fick heta "Hopplösa lillasyster" och kom ut 2001. Idag har Johan gett ut både bilderböcker och böcker för barn i mellanstadieåldern.

Tjuvlyssnar på sina barn

En av hans mest kända bokserier heter "Månvind & Hoff". Den handlar om barnshemsbarnet Mika som lever i 1800-talets Stockholm. För den första delen "Nattkorpen" vann han Augustpriset 2021. En annan bokserie handlar om Movits Lind, en kille i nutidens Stockholm. Böckerna om Movits är roliga och handlar om både kärlek, pinsamheter och vardag.

Många gånger hämtar Johan inspiration till sina bokkaraktärer genom att tjuvlyssna på sina barn och deras kompisar. Ofta är karaktärer i böckerna en blandning av flera riktiga personer, berättar han.

Förutom att skriva böcker jobbar Johan också med sport-tv. Han är bor tillsammans med sin familj i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, augusti 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, bokförlaget Natur & Kultur.

Visste du?

  • En bok som har inspirerat Johan är "Adrian Moles hemliga dagbok", av författaren Sue Townsend. ”Jag kunde inte fatta att en bok kunde vara så rolig, och jag läste den om och om igen."

  • När Johan var liten var lite sugen på att bli pilot. Sedan läste han att man måste ha bra syn för att bli pilot. Då började han istället drömma om att ha ett skrivande jobb.

  • Johan gillar att lyssna på dödsmetall. ”Det rensar tankarna, tror jag."