Hoppa till innehållet

Johan Unenge

Johan Unenge har kort hår och ler stort in kameran. Han har en grå tröja och en vit skjorta med krage under.
Foto: Stefan Tell
  • Författare
  • Illustratör
Född:
1963 i Stockholm.
Genre:
Humor, kärlek, vänskap, tonårsliv, bilderböcker.
Mest känd för:
Bokserierna "Hotell Gyllene knorren", "Adam & Eva" och "Livet enligt Rosa" som han har gjort tillsammans med författaren Måns Gahrton.
Mitt tips till blivande bokskapare:
1. Rita allt du ser. 2. Härma dina favoriter. 3. Våga visa dina kompisar vad du gjort (jätteläskigt ibland - i så fall strunta i det). 4. Ha alltid med dig ett ritblock. 5. Gör dig själv till huvudperson, då kan du göra ditt liv till en serie och när det känns deppigt så kan du göra ditt liv lite bättre!

Johan började som tecknare men är idag både författare och illustratör. Han står bakom stora succéer som "Adam & Eva", "Hotell Gyllene Knorren" och "Livet enligt Rosa".

Johan växte upp i Stockholm i en familj där båda hans föräldrar tyckte om att teckna. När han var 12 år gjorde han sin första riktiga serie. Sedan dess har han fortsatt att teckna genom hela livet.

Ett viktigt samarbete började

På 1980-talet träffade han Måns Gahrton på en fest. De kom på att de ville samarbeta, Måns skulle skriva och Johan skulle teckna. Deras första gemensamma projekt blev den tecknade serien "Agent Annorlunda", det första seriealbumet i serien kom ut 1986. Efter det har de gjort många serier och böcker tillsammans. Ibland har Johan enbart tecknat och ibland har han varit med och skrivit.

Både "Eva & Adam" och "Livet enligt Rosa" började som tecknade serier i barntidningen Kamratposten. De har sedan blivit både böcker, film och tv. "Hotell Gyllene Knorren" är en annan känd bokserie som Måns och Johan har gjort tillsammans. Den var också årets julkalender i tv år 2010.

Skateboardliv i första egna boken

År 2002 debuterade Johan som författare på egen hand. Den första egna boken hette "Pontus fyra meter över marken". Den handlar om trettonårige skateboardåkaren Pontus och hans liv. Johan har skrivit flera ungdomsböcker sedan dess och även bilderböcker för mindre barn.

Förutom att skriva böcker skriver han manus för film och tv och han har jobbat som reklamtecknare. Han illustrerar även andras böcker, bland annat har han illustrerat serien "Storasyster & Lillebror" som Anders Jacobsson och Sören Olsson har skrivit. Johan är bosatt i sin barndomsstad Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, juni 2021.

Källor: Bokförlaget Bonnier Carlsen, bokförlaget Rabén & Sjögren, intervju med Barnens bibliotek, Johans egen hemsida: www.johanunenge.com.

Visste du?

  • Johan var Sveriges första läsambassadör 2011. En läsambassadör har i uppdrag att sprida läslust och jobba för att så många som möjligt ska ha tillgång till böcker.

  • Alla Johans huvudpersoner är han själv.

  • När Johan var liten ville han bli superhjälte. Men sedan kom han på att han hellre ville skriva och rita.

  • Johan kan åka skateboard. Han säger själv att han är grym på det, men lite feg.