Hoppa till innehållet

Johanna Thydell

Johanna Thydell har ljust lockigt hår uppsatt i en tofs. Hon sitter i en röd fåtölj.
Foto: Ulla Montan
  • Författare
Född:
1980 i Nässjö.
Genre:
Kärlek, vänskap, familj, humor.
Mest känd för:
"I taket lyser stjärnorna", "Det fattas en tärning", "Dumma teckning!".

Jenna, Puck och Moa heter några av huvudpersonerna i Johannas mycket uppskattade ungdomsböcker. Hon skriver om tonårslivet på ett sätt som många kan känna igen sig i.

Johanna är uppväxt i Värnamo i Småland. När hon var 23 år kom hennes första bok ut.  Den hette "I taket lyser stjärnorna" och handlade om trettonåriga Jenna som har en mamma som är sjuk i cancer. Boken blev mycket omtyckt och fick bland annat Augustpriset.

Både sorg och humor i berättelserna

Tre år senare, år 2006, kom Johannas nästa bok. Ungdomsboken "Det fattas en tärning" handlar om sextonåriga Puck. Hon har svårt att släppa någon nära och det handlar också om hennes pappa som har försvunnit. 

Hittills har Johanna skrivit fyra ungdomsböcker. Hennes berättelser innehåller en del sorgliga ämnen, men också mycket humor. Hon skriver ofta om perioden mellan ungdom och vuxen och om alla svåra och roliga saker som kan hända under tonårstiden. Det kan handla om att bli sviken, om den första kärleken eller att känna att man inte riktigt duger.

Översätter barnböcker

Förutom att skriva för ungdomar har Johanna skrivit bilderböcker för yngre barn. Bland annat har hon skrivit "Dumma teckning!" som kom 2017. Den är illustrerad av Emma Adbåge.

Johannas böcker har sålts i hundratusentals exemplar och de har översatts till över tjugo olika språk. Förutom att vara författare har Johanna bland annat arbetat på tidning som journalist. Hon skriver också TV-manus och översätter barnböcker.

Sedan många år tillbaka är hon bosatt i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, maj 2022.

Källor: Bokförlaget Alfabeta, Nationalencyklopedin, Johannas egen hemsida: www.johannathydell.com.

Visste du?

  • Johanna har haft en podcast tillsammans med barnboksförfattaren Jenny Jägerfeld. Den hette Superältarna och där pratade de om allt mellan himmel och jord.

  • Johanna inte bara skriver böcker, hon föreläser också. Hon föreläser om att skriva, men också om psykisk ohälsa. Johanna har egen erfarenhet av depressioner och att inte må bra.

  • Boken "I taket lyser stjärnorna" har blivit både film och teater. Filmen vann dessutom två guldbaggar som är ett fint svenskt filmpris.