Hoppa till innehållet

Jonna Björnstjerna

Johanna ler in i kameran med stort leende. Hon har brunt hår med lugg och en orangeprickig blus.
Foto: Caroline Andersson
  • Författare
  • Illustratör
Född:
1983 i Eskilstuna, Södermanland.
Genre:
Roligt, läskigt, fakta.
Mest känd för:
Skrivit om "Den underbara familjen Kanin" och illustrerat "Den magiska djuraffären".

Jakten på en bra historia är det bästa med att vara författare tycker Jonna. Hon både skriver och illustrerar och är bland annat känd för sina skräcksagor om en Kaninfamilj.

Jonna föddes i Eskilstuna men växte upp i Norrköping. När hon var barn tyckte hon bäst om att läsa fantasy, sagor och science fiction. Allt som var övernaturligt och som inte kunde hända i verkligheten var spännande tyckte hon.

Första boken vann pris

Hon utbildade sig först på Serieskolan i Malmö. År 2008 gick flyttlasset till London. Där studerade hon illustration och grafisk design på en skola. Sedan dess har Jonna bott i London.

Hon har arbetat som serietecknare på dagstidning, men framför allt illustrerar och skriver Jonna barnböcker. Hennes första bok kom 2007 och den hette Sagan om den underbara familjen Kanin och monstret i skogen. Det är en läskig saga för små barn och den vann Bokjuryns pris när den kom ut. Bilderböckerna om familjen Kanin blev en hel bokserie och de har blivit mycket populära. 

Älskar skräck

Jonnas böcker är ofta lite läskiga och själv älskar hon skräck. Exempelvis är hennes bok De tysta stegen bakom en kuslig spökhistoria med mycket magi och spänning. När hon inte skriver och illustrerar egna böcker gör hon bilder till andras böcker. Bland annat har hon illustrerat Anders Sparrings böcker om Karla brottare och Lin Hallbergs bokserie Den magiska djuraffären.

Det roligaste med att skriva böcker tycker hon är att försöka hitta en riktigt bra idé till en berättelse. ”När man känner att man är en bra historia på spåren är det som roligast”, säger Jonna.

Text: Barnens bibliotek, november 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2018, bokförlaget Bonnier Carlsen, bokförlaget Rabén & Sjögren.

Visste du?

  • En av Jonnas första läsupplevelser var skräckboken "Varsel" ("The Shining") av Stephen King.

  • Jonna tycker att en läskig bok är som att åka berg- och dalbana. "Det kittlar och suger i magen, det är härligt”.

  • Mellanstadiet är en tid i Jonnas liv som hon gillade. Hon känner sig fortfarande som samma bokälskande glasögonorm som hon var då.

  • Hennes favoritgodis är ljus och vit choklad.

  • Jonnas favoritresmål är Italien.