Hoppa till innehållet

Jørn Jensen

Jørn står utomhus med en sjö i bakgrunden. Han har kort vitt hår, glasögon och randig skjorta.
Foto: Privat
  • Författare
Född:
1946 i Taastrup, Danmark.
Genre:
Fakta, sport, spännande.
Mest känd för:
Många lättlästa böcker.

Det är många som har läst en bok skriven av Jørn, men trots det är han ingen superkänd författare. Hans böcker är lätta att läsa och hittills har han skrivit flera hundra stycken.

Jørn fick idén att bli författare när han jobbade som lärare på lågstadiet. Han upptäckte att det inte fanns några roliga eller spännande böcker att läsa för de barn som har svårt att läsa. Då började Jørn att skriva dem själv. Hans första bok kom ut 1987 och sedan dess har han skrivit allt från faktaböcker till deckare.

Skriver gärna om sport

Alla Jørns böcker är skrivna på ett lätt språk vilket gör att många kan läsa dem. Han tar ofta upp ämnen som intresserar barn, ett av hans favoritämnen att skriva om är sport. En av Jørns populära bokserier handlar om fotbollskillen Kaspers olika äventyr. En annan lättläst bokserie handlar om handbollstejerna Mia och Mette.

För att göra sina böcker lätta att läsa tänker Jørn på att inte skriva för långa meningar. Han undviker också svåra ord och det är många illustrationer i hans böcker. Han har till och med fått pris för sina lättlästa böcker. År 1997 fick han årets danska ”läsa-lätt-pris”.

Jobbar mycket med språket

Jørn skriver böcker för både mindre barn och för tonåringar. Han jobbar mycket med att få språket i böckerna precis rätt, han går igenom varje bok många gånger och skriver om och rättar.

Det roligaste med att vara författare tycker Jørn är att få träffa elever i skolor som har läst hans böcker. Han är gift och har tre vuxna barn och är bosatt i en liten by i utanför Roskilde i Danmark.

Text: Barnens bibliotek, juni 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2015, bokförlaget Bonnier Carlsen, Nypon förlag.

Visste du?

  • Jørn finns med som en figur i hans egna böcker? I en serie om killen Palle och hans klantiga pappa är det Jørn som är den klantiga pappan.

  • Han har jobbat som talpedagog. En talpedagog är en speciallärare som hjälper till om man har problem med sin röst eller svårt att prata.

  • Jørn har varit uppe på Afrikas högsta berg, Kilimanjaro. När han hade gått i sju timmar och bara hade 139 meter kvar till toppen gav han upp. Han orkade helt enkelt inte ta ett steg till!