Hoppa till innehållet

Kajsa Gordan

Kajsa står mot en mörk vägg. Hon har svartgrått hår med lugg, glasögon och svart tröja.
Foto: Kajsa Göransson
  • Författare
Född:
1958 i Stockholm, Södermanland.
Genre:
Vänner, kärlek, deckare.
Mest känd för:
"Om jag får stanna", "Hon vet allt om oss" och bilderböckerna om hunden Kjelle.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Läs mycket och fortsätt skriv, skriv, skriv.

Kajsa drömde om att bli skådespelare, men blev författare. Hon skriver allt från bilderböcker för de allra yngsta till deckare för tonåringar.

Kajsa växte upp i Täby utanför Stockholm. Hon läste en del när hon var barn, men hon var inte någon typisk bokslukare.

Sommarberättelsen blev en bok

När hon blev vuxen jobbade hon både med radio och tv. Där gjorde hon intervjuer och skrev bland annat sketcher och teaterpjäser. Kajsa utbildade sig så småningom till lärare i svenska. Som lärare jobbade hon både på mellanstadiet och med elever som behövde extra stöd.

Under ett sommarlov hade hennes 10-åriga dotter inte något att läsa och bad Kajsa hitta på en berättelse. Hon började skriva om Molly, Jenny och Mirjam och det blev till slut ett helt bokmanus. Manuset skickades till många bokförlag och Kajsa fick många nej. Men 2008 blev äntligen manuset en bok. Den hette "Kärlek & dynamit" och vid det laget hade Kajsas dotter hunnit bli 16 år!

Känd för sina böcker om Kjelle

I dag har Kajsa skrivit över 25 böcker. En av hennes mest kända böcker är "Om jag får stanna". Den handlar om bästisarna Ilona och Stella. Ilona lever som gömd flykting i Sverige, medan Stella lever ett vanligt liv med villa och semesterresor.

Bilderböckerna om den charmiga hunden Kjelle är också välkända böcker som Kajsa har skrivit.

En stor del av hennes jobb är att göra författarbesök på skolor. Kajsa tycker mycket om att få träffa sina läsare och prata om böcker och skrivande med dem. Hon är bosatt i sin barndomsstad Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, mars 2022.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2022, Kajsas egen hemsida: www.kajsagordan.se.

Visste du?

  • När Kajsa var liten ville hon bli skådespelerska.

  • Om du söker på Kajsas namn på Youtube kan du bland annat se henne som en alv. När hon jobbade på tv gjorde hon teater av gamla sagor och hon spelade många av rollerna själv!

  • Kajsa utbildade sig till lärare för att hon tyckte att skolan var tråkig när hon var barn. ”När jag sedan blev vuxen och fick egna barn, ville jag försöka göra skolan lite roligare”.