Hoppa till innehållet

Karin Erlandsson

Karin tittar in i kameran och ler. Hon har kort mörkt hår och bruna ögon.
Foto: Juha Tormala
  • Författare
Född:
1978 i Nykarleby i Finland.
Genre:
Fantasy, spännande.
Mest känd för:
Bokserien ”Legenden om ögonstenen”.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Skriv och läs mycket. Om du älskar att skriva, om det är det bästa du vet, går det enkelt. Skriv, bara skriv!

I bokserien ”Legenden om ögonstenen” får läsaren följa med Miranda på jakten efter ögonstenen – en mytomspunnen pärla. Karin är författaren som har skrivit det spännande äventyret.

Karin växte upp i Nykarleby i Finland. Redan som barn skrev hon alltid egna berättelser. ”Mitt mattehäfte från grundskolan är fyllt med sagor i stället för siffror”, berättar hon. Så fort hon förstod att författare var ett yrke, ville hon bli det.

Vann en tävling

När hon blev vuxen jobbade hon först som journalist. Samtidigt skrev hon på kvällar och helger. Den första boken hon fick utgiven var en bok med recept. Efter det skrev hon ytterligare en bok för vuxna. När ett bokförlag hade en tävling med temat ”Berättelsen är bäst” började Karin skriva på ”Legenden om ögonstenen”. Hon vann tävlingen och hennes första bok för barn och unga kom ut 2017.

Boken hette ”Pärlfiskaren” och efter det skrev Karin ytterligare tre böcker i serien. Karin säger att hon gav det i present till sig själv att skriva tre delar till, eftersom hon ”trivdes så bra i den världen”. 

Fick hjälp av sin son

När hon skrev ”Legenden om ögonstenen” hade hon hjälp av sin son Frans. Det var han som hittade på alla namnen i äventyret. Deras samarbete blev sedan en bok, ”Myter och fakta om pärlornas ursprung”. Det är en uppslagsbok där man bland annat kan se hur varelser eller saker från böckerna ser ut och fungerar.

Karin har även skrivit boken ”Nattexpressen” som illustratören Peter Bergting har gjort bilderna till. Precis som ”Legenden om ögonstenen” är det ett magiskt äventyr där läsaren får kliva in i nya världar. 

Karin är bosatt i Mariehamn i den finländska ögruppen Åland.

Text: Barnens bibliotek, februari 2023.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2023, bokförlaget Bonnier Carlsen, Karins egen hemsida: www.karinerlandsson.fi.

Visste du?

  • Författaren Astrid Lindgren har inspirerat Karin att ha respekt för barnet som läser och att våga skriva riktigt hemskt och sorgligt.

  • Karin gillar att sticka. Hon har till och med skrivit en bok om att sticka!

  • Karin visste inte hur ”Legenden om ögonstenen” skulle sluta medan hon skrev. ”Jag hittar på samtidigt som jag skriver. Det ska vara lika spännande för mig som för läsaren”.