Hoppa till innehållet

Katarina Kieri

Katarina har kort brunt hår, glasögon och en grön tröja.
Foto: Stefan Tell
  • Författare
Född:
1965 i Luleå, Norrbotten.
Genre:
Vänner, kärlek, skolan.
Mest känd för:
”Dansar Elias? Nej!” och bokserien om Vero, Markus och Abbe.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Skriv det du själv vill skriva, inte vad du tror att andra vill läsa!

Katarina skriver både för barn, ungdomar och vuxna. Hennes berättelser innehåller både humor och allvar och handlar ofta om att hitta en egen väg i livet.

Katarina växte upp i Luleå. Hon lärde sig att läsa redan som femåring. Den första boken hon läste var ”Karlsson på taket” av Astrid Lindgren. Hon började skriva när hon var tonåring, men hade inga tankar på att bli författare.

Första boken var en diktbok

Hon utbildade sig till fritidspedagog, men trivdes inte i sitt yrke. När Katarina var 25 år gick hon en skrivarkurs och kände att det var skrivandet hon ville jobba med. Eftersom hon jobbade på fritids på dagarna, fick hon skriva på kvällarna. Den första boken hon gav ut var en diktsamling som hette ”Slutet sällskap” som kom 1993.

I dag har Katarina skrivit många böcker, både för barn, ungdomar och vuxna. Hennes mest kända bok kom 2004. Den heter ”Dansar Elias? Nej!” och handlar om sextonårige Elias och hans liv. Den blev mycket uppskattad och Katarina fick Augustpriset för den.

Blir klokare av att skriva

Katarina berättar att hon nästan alltid skriver om människor som söker en egen väg i livet. Väldigt ofta finns det också en anknytning till hennes barndomsstad Luleå i hennes böcker. ”När jag skriver sätter jag också ord på många av mina egna tankar och känslor, jag tycker faktiskt att det gör mig lite klokare”, säger hon.

Under årens lopp har Katarina fått många priser för sina böcker, bland annat fick hon Astrid Lindgren-priset 2012. Hon är bosatt i Uppsala.

Text: Barnens bibliotek, februari 2023.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2023, bokförlaget Lilla Piratförlaget, Nationalencyklopedin.

Visste du?

  • Katarinas moster lärde henne att läsa. Hon utbildade sig till lärare och hjälpte Katarina att ”knäcka koden” genom lappar med bokstäver som hon tränade på att sätta samman.

  • På fritiden gillar Katarina att sporta. Hon åker skidor, styrketränar och simmar.

  • När Katarina var barn längtade faktiskt hon att bli vuxen. ”Jag tyckte inte så mycket om att vara barn och inte bli tagen på allvar”, säger hon.