Hoppa till innehållet

Katarina Kuick

Katarina står utomhus med en vit tröja och grön sjal. Hon har brunt långt lockigt hår och glasögon.
Foto: Björn Qvarfordt
  • Författare
Född:
1962 i Vingåker, Södermanland.
Genre:
Förr i tiden, fakta, deckare, kärlek.
Mest känd för:
"Veras krig" och "Skriv om och om igen".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Tro inte att du måste börja med att skriva en berättelse från början – jag börjar ofta mitt i och sen bygger jag på med olika bitar. Och tro inte att allt du skriver måste bli bra. Skriv så länge det är roligt och när det inte är roligt längre, börja på något nytt. Förr eller senare kommer du ha en text som är så viktig för dig att du vill lägga ner den tid det tar att skriva en hel bok.

Den första boken Katarina började skriva handlade om fotboll. I dag har hon skrivit både historiska berättelser, faktaböcker och deckare.

Katarina flyttade flera gånger som barn och växte upp både i Södermanland, Jämtland och i Stockholm. Hon läste mycket och beskriver att hon bar hem stora påsar med böcker från biblioteket. När hon var 8 år ville hon bli hockeyproffs, men när hon blev lite äldre ändrade hon sig och ville hellre jobba på fritids.

Vann Augustpriset

Katarina hade börjat skriva på en bok om tjejer som spelade fotboll när hon fick se en annons om en bilderbokstävling. Hon skrev en bilderbokstext och skickade in den. Den vann inte, men ett annat bokförlag blev intresserade. Det blev debutboken ”Inte mycket att hänga i julgran” med bilder av Eva Lindström som kom ut 1986. Fotbollsboken ”Svikare” kom 1990.

Sedan dess har Katarina skrivit allt från bilderböcker och faktaböcker för små barn, till deckare och faktaböcker för ungdomar. Tillsammans med Ylva Karlsson skrev hon en barnbok om att skriva. Boken heter ”Skriv om och om igen” och innehåller övningar och tips. Den vann Augustpriset 2009 i kategorin bästa barn- och ungdomsbok.

Krig och trädkojor

År 2022 blev Katarinas bok ”Veras krig” nominerad till Barnradions bokpris. Den handlar om 10-åriga Vera och hennes familj som bor i staden Leningrad under andra världskriget.

Förutom att skriva egna böcker översätter Katarina engelska barnböcker till svenska. Tillsammans med sin man Sven Fridén har hon bland annat översatt Andy Griffiths bokserie om trädkojan med jättemånga våningar.

På sin fritid går Katarina mycket på fotboll och hon har även skrivit en vuxenbok som handlar om fotbollssupportrar. Hon är bosatt i Stockholm. 

Text: Barnens bibliotek, februari 2023.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2023.

Visste du?

  • Katarina tyckte att det var ganska svårt att skaffa vänner när hon var barn. ”Jag visste liksom inte hur man gjorde och jag ville helst leka med killar, men de ville helst leka med varandra”.

  • Katarina hejar på fotbollslaget Hammarby.

  • Författaren Aidan Chambers har betytt mycket för Katarina. Hon har översatt några av hans böcker. Hon säger att hon nog inte hade blivit författare om hon inte hade läst hans ungdomsromaner och sedan lärt känna honom.