Hoppa till innehållet

Katarina Taikon

Svartvit bild på en ung leende Katarina Taikon. Hon står på en gata och har mörkt, lite lockigt, uppsatt hår.
Foto: Ulla Montan
  • Författare
Född:
1932 i Almby utanför Örebro.
Genre:
Barn i världen, orättvisor.
Mest känd för:
Böckerna om Katitzi.

Böckerna om den romska flickan Katitzi är en svensk barnboksklassiker. De skrevs av Katarina som ville berätta om hur det var att leva som rom i Sverige.

Katarina föddes i ett tältläger utanför Örebro. Hennes pappa drev ett tivoli och var även musiker och kopparslagare. Hennes mamma dog när Katarina bara var nio månader. Under hela uppväxten flyttade hennes familj runt mycket och bodde på olika ställen i Sverige.

Kämpade för romernas rättigheter

Det var en tuff barndom för Katarina. Hon blev ofta slagen hemma, hon bodde både på barnhem och i fosterfamilj och det var svårt och besvärligt att behöva flytta ofta. Romska barn fick inte heller gå i skolan och Katarina lärde sig inte skriva och läsa förrän hon var 26 år.

När hon blev vuxen började hon kämpa för att romer skulle få rättigheter i Sverige. Rätt att gå i skolan, rätt till bra bostäder och att slippa utsättas för rasism. Hon skrev en bok som hette "Zigenerska", den kom ut 1963. Boken gjorde henne känd och hon kunde få mer utrymme för sin kamp för romernas rättigheter.

Ville vända sig till barn och unga

När hon tyckte att det tog för lång tid för samhället att ändra sig kom hon på en idé. Hon ville vända sig till barn och unga. Hon tänkte att det var de som skulle bli framtidens politiker. År 1969 kom den första barnboken om Katitzi ut och den blev en stor framgång. Det blev 13 böcker om Katitzi och böckerna har också blivit tv-serie.

Katarina fick hjärtstillestånd 1982 när hon bara var 50 år gammal. Hon låg därefter i koma ända fram till sin död 1995. Hon ligger begravd på Skogskyrkogården i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, mars 2022.

Källor: Bokförlaget Natur & Kultur, hemsidan www.taikon.se.

Visste du?

  • Katarina översatte många romska dikter och sånger till svenska. Det gjorde hon för att fler människor skulle kunna ta del av den romska kulturen.

  • Precis som Katitzi bodde även Katarina på barnhem under en kort tid när hon var liten.

  • Katarina själv kallades för Katitzi när hon var liten. Det betyder ungefär ”lilla Katarina”.

  • 8 april firas romernas internationella dag i hela världen.