Hoppa till innehållet

Katarina von Bredow

Foto: Kalle Magnusson
Foto: Kalle Magnusson
  • Författare
Född:
1967 i Aneby, Småland.
Genre:
Kärlek, vänner, skola.
Mest känd för:
Sina bokserier om livet på mellanstadiet Du & jag, Hon & han och Han & dom.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Skriv om något du känner till och vet något om och låt karaktärerna ta plats. Det är personerna som bär historien. Utan personer blir det ingen historia.

Få kan berätta om känslor och livet i skolan som Katarina von Bredow. Hennes böcker handlar ofta om kärlek, både på mellanstadiet och i tonåren.

Katarina växte upp i Småland och flyttade sedan till Sigtuna när hon var sexton år. Efter gymnasiet gick hon på konstskola i Stockholm.

Hon bosatte sig sedan i Spanien i några år och där började hon skriva en bok som hon hade skrivit på sedan länge. Det blev hennes första bok "Syskonkärlek" som kom ut 1991.

Får inspiration av människor hon möter

Katarina har skrivit några böcker för små barn och någon enstaka bok för vuxna, men främst skriver hon för barn och unga mellan 11-19 år. Hon beskriver den perioden i livet som jobbig, men samtidigt spännande och inspirerande att skriva om. Det är en period då man anpassar sig mycket till sin omvärld, men på samma gång försöker hitta sig själv, säger hon. Hon får också inspiration av människor som hon möter.

Det handlar många gånger om kärlek i Katarinas böcker. Det kan vara förbjuden och omöjlig kärlek och kärlek som sätts på prov. Andra ämnen som finns i hennes böcker är vänskap, mobbing och familjekonflikter.

Gör många författarbesök

Katarina träffar ofta sina läsare, hon gör många författarbesök på både skolor och bibliotek. Hon har fått ta emot flera priser för sina böcker, bland annat har hon vunnit Bokjuryns pris två gånger, Barnens romanpris och Astrid Lindgren-priset.

Hon har även suttit med i Svenska Barnboksakademin, en organisation som jobbar för att uppmärksamma barn- och ungdomslitteraturen i Sverige.

Katarina är gift, har två söner och bor i ett rött hus på landet i Småland.

Text: Barnens bibliotek, augusti 2021.

Källor: Nationalencyklopedin, Katarina von Bredows hemsida www.katarinavonbredow.se, intervju med Barnens bibliotek 2016.

Visste du?

  • Katarina hette faktiskt Petra som barn. När hon började i en ny klass i femman bytte hon till Katarina som hon gillade bättre.

  • Redan när Katarina gick i nian skrev hon sin första bok "Syskonkärlek". När hon var 24 år kom den ut som tryckt bok.

  • När Katarina gick i förskolan sa hon till sina kompisar att hon egentligen inte var någon vanlig människa utan en ”sagofigur från sagolandet”.