Hoppa till innehållet

Kazu Kibuishi

Kazu ler in i kameran. Han har kort svart hår och glasögon.
Foto: Gordon Luk
  • Författare
Född:
1978 i Tokyo, Japan.
Genre:
Fantasy, spännande.
Mest känd för:
Bokserien "Amulett".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Ge dig själv utrymme och tid att göra misstag. Var tålmodig, behåll ditt fokus och ge inte upp.

En film, en bok och hans uppväxt inspirerade Kazu Kibuishi att skapa bokserien "Amulett". Science fiction-äventyret skulle från början bara bli en bok, men blev till slut i nio delar.

Kazu föddes i Japan men flyttade till USA när han var barn. Han är den fjärde generationen av japan-amerikaner i sin släkt. Hans farfars far öppnade en japansk mataffär i USA redan år 1907.

Kazu växte upp med sin mamma och sin bror utanför Los Angeles. Han började rita serier redan som femåring.

Två saker hade gjort starkt intryck

När Kazu blev äldre jobbade han bland annat med grafisk design, men så småningom hittade han tillbaka till att teckna serier.

Två saker hade gjort ett starkt intryck på Kazu - den japanska tecknade filmen "Nausica, vindarnas dal" och serieboken "Bone". Han ville skapa något liknande. När han visade upp sin idé för bokförlaget hade han bara sex sidor. Han tänkte att det skulle bli en bok, men serien "Amulett" blev enormt populär och kom att bli i nio delar.

Den första delen "Stenväktaren" kom 2008 och fick flera priser, både i Sverige och i USA. 2011 släpptes boken i Sverige.

Kan bli film i framtiden

Bokserien "Amulett" är lättläst och kombinerar text med dramatiska bilder. Historien handlar om Emily som tillsammans med sin lillebror Navin kämpar för det goda mot det onda, men det handlar även om vänskap.

Den nionde delen blir den sista i serien, men Kazu arbetar även med ett annat bokprojekt som kommer att komma efter "Amulett". Många har velat göra film av bokserien, men än så länge har det inte blivit verklighet.

Kazu är bosatt i Seattle i USA med sin fru och sina barn.

Text: Barnens bibliotek, april 2021.

Källor: Bokförlaget Hegas, Kazu Kibuishis bolags hemsida www.boltcityproductions.com.

Visste du?

  • Idén till Amulett-serien har Kazu funderat på sedan han var 19 år. Först när han var 30 år kom den första boken i serien ut.

  • Kazu visste vilket slut han ville ha på Amulett redan när han skrev första boken. ”Hela berättelsen var inte klar från början, men ramen var. Den har samma slut som jag tänkte från början”.

  • Kazu har faktiskt illustrerat omslagen till en del Harry Potter-böcker!