Hoppa till innehållet

Kristina Ohlsson

Kristina Ohlsson har ljust hår i page och svarta kläder. Hon skrattar och har en ljusblå tröja knuten över axlarna.
Foto: Anna-Lena Ahlström
  • Författare
Född:
1979 i Kristianstad.
Genre:
Skräck, rysare och spänning.
Mest känd för:
"Glasbarnen", "Silverpojken", "Mysteriet på Hester Hill" och många fler böcker.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Att läsa så mycket som möjligt och att skriva så mycket som möjligt!

När Kristina Ohlsson var barn läste hon agentböcker och drömde om att jobba för den hemliga underrättelsetjänsten CIA. Men hon ville också bli författare - en dröm som blev verklighet.

Kristina började skriva redan som sjuåring och har alltid haft skrivandet som en hobby. Innan hon blev författare arbetade hon på Säkerhetspolisen, Säpo, som är en slags polisorganisation. På Säpo gjorde hon analyser och skrev rapporter och en del av de saker hon arbetade med var hemliga.

Blev författare på heltid

År 2009 kom hennes första bok, en polisroman för vuxna som hette "Askungar". Boken blev framgångsrik, hon skrev fler böcker för vuxna och de blev även översatta till andra språk.

Eftersom skrivandet tog alltmera av Kristinas tid valde hon att bli författare på heltid år 2012. Året därpå, 2013, kom hennes första bok för barn som hette "Glasbarnen". Boken handlar om 12-åriga Billie som flyttar till ett nytt hus där mystiska saker börjar hända. Glasbarnen vann Barnradions bokpris och efter det har hon skrivit en rad böcker för barn och unga.

Spänning och skräck

Idag är Kristina en av Sveriges mest kända deckarförfattare som skriver böcker med spänning och skräck för både barn och vuxna. Hennes böcker för barn innehåller ofta gåtfulla händelser, spöken och mystik som fångar läsaren och som gör böckerna till ”bladvändare”.

Kristina tror själv att det är bra att bli lite skrämd ibland. Människor har berättat obehagliga historier för varandra i alla tider och att bli skrämd är ett mänskligt behov, så länge som vi vet att historierna inte är på riktigt, säger hon. 

Kristina är sedan många år bosatt i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, mars 2021.

Källor: Nationalencyklopedin, intervju med Barnens bibliotek 2020.

Visste du?

  • Om Kristina själv vill blir skrämd så läser hon gärna Stephen Kings böcker. ”Han är väldigt duktig på att skrämmas, framför allt hans gamla böcker är fantastiska”.

  • Kristina älskar att baka bullar och tårtor. Ofta hittar hon på egna tårtor och bakar efter egna recept.

  • Den bokkaraktär som Kristina känner igen sig mest i är Billie i "Glasbarnen". ”Hon ligger närmast mig, och så Meg och Frank från Hester Hill också”.