Hoppa till innehållet

Kristina Sigunsdotter

Kristina Sigunsdotter står mot en stenvägg. Hon har en jeansskjorta på sig och ler in i kameran.
Foto: Johan Agorelius
  • Författare
Född:
1981 i Västerås.
Genre:
Humor, vänskap, familj, poesi, fantasy.
Mest känd för:
"Humlan Hanssons hemligheter".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Läs många böcker, skriv dagbok varje dag och ge inte upp om förlagen säger nej. Till och med Astrid Lindgren blev refuserad först. Och J.K. Rowling med sitt Harry Potter-manus!

Att skriva betyder allt för Kristina. Hon behöver få fly in i andra världar och tycker att det är världens bästa jobb att vara barnboksförfattare.

Kristina växte upp i byn Barkarö utanför Västerås. Hon gillade att läsa böcker och älskade när bokbussen kom till byn. Dessutom hade hon en garderob där hon brukade sitta och skriva hemliga saker. Hon skrev så mycket att hennes pappa fick bygga ett loft för att få plats med alla kartonger med hennes texter.

Skriver inte bara böcker

När Kristina blev äldre utbildade hon sig bland annat till journalist. Men egentligen ville Kristina skriva och hitta på egna berättelser. Hon skrev poesi och sagor och skickade till slut ett manus till ett bokförlag. Det blev Kristinas första bok, poesiboken "Sjöpojken". Det var en bok som riktade sig till vuxna och den kom ut 2011.

Några år senare kom Kristinas första barnbok, bilderboken "Min krokodil tror den är en racerbil". I dag är skrivandet Kristinas heltidsjobb. Hon skriver inte bara böcker utan även låttexter, dramatik och poesi. Förutom det arbetar hon också med konst på olika sätt.

Boken om Humlan fick pris

År 2020 kom Kristinas bok "Humlan Hanssons hemligheter". Den handlar om elvaåriga Humlans liv som innehåller både ensamhet, hemligheter och humor. Boken blev mycket uppskattad och Kristina fick Augustpriset för den.

När Kristina skriver barnböcker utgår från sig själv. Hon funderar på vad hon hade tyckt varit spännande och kul att läsa i den åldern. En bra fantasi och att tjuvlyssna på andra människor ger också många idéer till hennes böcker. Hon är bosatt i Malmö med sin familj.

Text: Barnens bibliotek, maj 2022.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2022, Nationalencyklopedin.

Visste du?

  • Kristina är utbildad journalist. ”Men jag ville ju egentligen hitta på, fantisera själv. Det hände faktiskt ganska ofta att jag fuskade i journalistskolan och hittade på mina intervjuer”, säger hon.

  • En av Kristinas hobbyer är att läsa bilderböcker och hon tycker att fler vuxna borde läsa bilderböcker!

  • Författaren Ulf Stark var Kristinas mentor. Kristina älskar hans böcker, särskilt "Dårfinkar och dönickar".