Hoppa till innehållet

Laura Trenter

Laura Trenter har svart hår och en svart jacka. Bakom henne syns havet, gult gräs och himmel med små moln.
Foto: Katrin Jakobsen
  • Författare
Född:
1961 i Stockholm.
Genre:
Deckare, spänning, fantasy, fakta, humor.
Mest känd för:
"Det brinner", "Julian och Jim" och "Puman".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Läs mycket. Skriv om något som du själv tycker är spännande. Lägg ifrån dig texten ett par veckor – när du läser den igen märker du att det finns saker som du vill ändra, stryka eller lägga till.

Både Lauras mamma och pappa skrev deckare för vuxna. Inte konstigt att hon själv valde att gå i samma spår, men hon skriver spännande böcker för barn.

Laura föddes i Stockholm, men växte upp i Rom i Italien de första sex åren av hennes liv. Hennes föräldrar Stieg och Ulla var kända deckarförfattare. Att hennes båda föräldrar skrev gjorde att hon själv började hitta på berättelser så fort hon kunde skriva. Många av dem handlade om mord, redan när hon var liten.

Sönerna gav inspiration

Som vuxen arbetade hon som journalist på olika tidningar, bland annat på Kvällsposten och Dagens Nyheter. Hon flyttade till Uppsala där hon studerade arkeologi och några andra ämnen. Där träffade hon också sin man och de fick två söner.

Det var hennes barn som blev inspirationen till hennes första barnbok. En av hennes söner var förtjust i bilar. Tillsammans med serietecknaren Joakim Lindengren fick hon idén till en bilderbok som handlade om just det. År 1994 kom "Pojkarna Puckelbros bilbekymmer".

Nära till sin ”svarta fantasi”

Med två deckarförfattare i familjen var det kanske inte så konstigt att Laura så småningom började skriva deckare. 1998 kom boken "Hjälp! Rånare!". Sedan dess har hon skrivit många spännande böcker för barn och en del har blivit tv-serier. "Hjälp! Rånare!", "Det brinner" och "Pappa polis" har alla filmats av SVT.

Hon beskriver själv att hon har nära till sin ”svarta fantasi”. Bilar som kör förbi i full fart kan vara en flyktbil, hittar någon en låst portfölj kan den innehålla en bomb – i Lauras fantasi finns faror och hot överallt och det ger bra bokidéer.

Laura är bosatt utanför Helsingborg i Skåne.

Text: Barnens bibliotek, maj 2021.

Källor: Nationalencyklopedin, Intervju med Barnens bibliotek 2015, bokförlaget Rabén & Sjögren.

Visste du?

  • Laura har varit med och skapat ett dataspel. Spelet heter "Skelett och skärvor" och handlar om forntiden.

  • Laura har vunnit flera priser för sina böcker. År 2002 fick hon exempelvis Spårhunden för "Julian och Jim" och 2003 vann hon Bokjuryns pris för boken "Fotoalbumet".

  • Mycket blod och mord gör inte boken automatiskt spännande enligt Laura. Det är också viktigt att bygga upp stämningar, att beskriva miljön, ljud och hur det ser ut på platsen.