Hoppa till innehållet

Lena Lilleste

Lena ler in i kameran. Hon har ljust hår, lugg och svart tröja.
Foto: Cecilia Hedström
  • Författare
Född:
1967 i Göteborg, Västergötland.
Genre:
Vänner, skolan, spännande, roligt.
Mest känd för:
Böckerna om Tommy och Flisen.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Läs böcker, men du kan också titta på olika filmer och aktivt fundera på hur de är uppbyggda, då lär du dig dramaturgin. Se till att det händer något, en konflikt eller ett dilemma att hänga upp din historia på, oavsett om du skriver en deckare eller en lovestory.

I Lenas böcker blandas spänning och mysterier, med vardag och skola. Hennes mest kända böcker handlar om deckarna och bästisarna Tommy och Flisen.

Lena växte upp på ön Hisingen i Göteborg. När hon var liten gillade hon att läsa och hennes favoritbok var "Barnen i Bullerbyn" av Astrid Lindgren. Hennes intresse för att skriva startade när hon utbildade sig till journalist.

Jobbet som lärare gav en bokidé

Som journalist skrev hon många reportage och artiklar. Hon började fundera på om hon skulle skriva en bok, men visste inte vad den skulle handla om. När hon sedan började arbeta som lärare fick hon idén att skriva en deckare som utspelade sig i skolmiljö.

Under en hel termin skrev hon ett bokmanus och skickade in till olika bokförlag. Det blev Lenas första bok om Tommy och Flisen. Den hette "Inbrott i skolan" och kom ut 2005. Sedan dess har det blivit många fler böcker om Tommy och Flisen. Hittills har hon skrivit 15 böcker om de två kompisarna som löser olika mysterier.

Gör författarbesök och håller deckarskola

Lena har skrivit nästan 40 böcker, många av dem är deckare i skolmiljö. Förutom böckerna om Tommy och Flisen har hon även skrivit om skoldeckarna Penny och Max och om skoltjejen Mynta som löser brott och mysterier. Lena säger att kombinationen deckare, barn och skolmiljö ”har blivit den genren där jag kände mig mest trygg och hemma”.

Förutom att skriva böcker gör Lena bland annat författarbesök och håller deckarskola för barn. Hon är bosatt med sin familj utanför Göteborg. 

Text: Barnens bibliotek, september 2023.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2023, Lenas egen webbsida: www.lenalilleste.se.

Visste du?

  • Lena har bott i både USA och Spanien. Hon har även rest mycket, bland annat på en jorden-runt-resa.

  • Lena skickade sitt första bokmanus till sju olika bokförlag. Sex av dem sa nej, men det sjunde sa ja. ”Då var jag glad!”, berättar Lena.

  • Lena har jobbat med en rad olika saker innan hon blev författare. Bland annat på ett läkemedelsföretag och som lärare på ett högstadium.