Hoppa till innehållet

Lena Ollmark

Lena Ollmark har halvlångt svart hår med lugg. Hon bär en svart tröja.
Foto: Kajsa Göransson
  • Författare
Född:
1968 i Stockholm.
Genre:
Spänning, skräck, rysare, fantasy, fakta, humor.
Mest känd för:
"Den förskräckliga historien om Lilla Hon", bokserien "Firnbarnen" och många fler.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Läs och skriv mycket. Försök att hitta skrivuppdrag som till exempel novelltävlingar som tvingar dig att leverera till olika deadlines. Låt andra läsa och lyssna på vad de tycker. Var beredd på att skriva om historien många gånger, men våga samtidigt bli färdig ibland.

Lena jobbar med många olika saker – hon skriver manus för tv och film, översätter barnböcker och är journalist. Men framför allt skriver hon läskiga böcker för barn.

Hon växte upp på Munsö utanför Stockholm. Som barn tyckte hon mycket om att läsa och läste allt från "Tintin" till hästböcker. Hon var även tidigt fascinerad av skräck och rysare.

Ett av hennes första jobb var på ett serietidningsförlag. Hon skrev manus till serietidningar, samtidigt som hon pluggade olika ämnen på universitet.

Skriver om skräck

Sedan 1995 har hon jobbat med att skriva i olika former. Hon skriver både för barn, ungdomar och vuxna. När hon skriver för barn handlar det ofta om skräck- och spökhistorier. Bokserien "Firnbarnen" är en riktig rysare om mellanstadiebarnen Natta, Leo och Teddy. Den första boken i serien kom ut 2014 och hette "Inmurade".

Tillsammans med Mats Wänblad har Lena skrivit en serie böcker med spökhistorier om Karl och Saga som bor i staden Krabbsjögrund.  År 2017 kom en av hennes mest uppmärksammade böcker ut, "Den förskräckliga historien om Lilla Hon". Den är illustrerad av Per Gustavsson och blev nominerad till Augustpriset.

Gillar god mat och nyheter

Lena gör mycket mer än att skriva barnböcker. Hon arbetar med konst, översätter barnböcker och skriver böcker om psykologi. Hon har även skrivit manus till tv-serier, bland andra till "Lilla Spöket Laban" och till SVT:s barnprogram "Allram Eest".

När hon inte jobbar gillar Lena att äta god mat, resa, se på film och att läsa nyheter från hela världen. Hon är bosatt i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, oktober 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2016, Nationalencyklopedin, Lenas egen hemsida: www.ollmark.se.

Visste du?

  • Lena gillar att spela biljard.

  • Lenas favoritfärg är svart och hennes favoritgodis är lakrits.

  • Boken "Den förskräckliga historien om Lilla hon" har spelats som opera. Boken är en skräckhistoria om mobbing och spelades och sjöngs som opera för skolbarn runt om i landet.