Hoppa till innehållet

Lennart Hellsing

Lennart tittar in i kameran. Han har grått hår och ljusbrun stickad tröja.
Foto: Thron Ullberg
  • Författare
Född:
1919 i Västanfors, Västmanland.
Genre:
Poesi, rim och ramsor.
Mest känd för:
"Krakel Spektakel och Kusin Vitamin", "Här dansar Herr Gurka", "Lappricka pappricka" och många andra ramsor.

Känner du till "Herr Gurka", "Kusin Vitamin" och "Bagare Bengtsson"? Lennart Hellsing skrev rim och ramsor som generationer av barn har växt upp med.

Lennart föddes i byn Västanfors i Västmanland. Hans föräldrar skildes när han var fem år, då flyttade han till Stockholm där han växte han upp tillsammans med sin mormor och morfar.

När han blev vuxen provade han på olika typer av arbeten. Han jobbade som ingenjör, journalist och i en bokhandel, men han var hela tiden inriktad på att bli författare. År 1941 fick han några dikter publicerade i en tidning för första gången.

Ramsor med rytm

Den första barnboken Lennart skrev hette "Katten blåser i silverhorn" och kom ut 1945. Under hans karriär skrev han över 100 böcker och många av dem var bilderböcker. Han arbetade med många kända illustratörer och även med musiker som satte musik till hans kluriga ramsor och rim.

Eftersom Lennart själv inte hade trivts i skolan funderade han mycket på hur man skulle göra lärandet roligare. Han tänkte att om man blandar ord, bild och rytm så skulle fler barn tycka det är intressant. Under årens lopp var han med och skapade allt från matteböcker till läseböcker för skolan.

Mormors rim inspirerade

Förutom att skriva böcker arbetade Lennart med att översätta engelska texter till svenska. Hans mormor var engelsk och hon lärde honom engelska barnrim och verser, något han hämtade inspiration ifrån när han själv skrev.

I hela sitt liv jobbade Lennart med barnböcker på olika sätt. Han arbetade bland annat för att barnboksförfattare skulle få bättre lön och han var med och startade Svenska Barnboksinstitutet.

Lennart dog i Stockholm 2015 när han var 96 år gammal.

Text: Barnens bibliotek, juni 2021.

Källor: Boken "Hela Hellsing" av Nisse Larsson, Nationalencyklopedin.

Visste du?

  • Lennart tyckte inte om skolan. När hans lärare undrade vad det skulle bli av honom svarade han: “Författare!”. Och så blev det.

  • Lennart älskade sötsaker. Han skrev många ramsor och verser om godis och bakverk.

  • När han var liten hade hans pappa en affär. Men Lennart fick inte ta godis från affären förutom när något hamnade på golvet. “Så man råkade gå emot hyllor och burkar rätt ofta”, har han sagt.

  • När Lennart var 12 år gjorde han en rejäl utflykt. Han och två kompisar skulle cykla ensamma till Värmland till ett scoutläger. Men de tog vägen över Göteborg för att få gå på Liseberg! “Vi köpte mjölk av bönderna på vägen för sju öre litern, slog upp vårt tält när vi var trötta och levde ett fritt pojkliv de där dagarna”.