Hoppa till innehållet

Lisa Bjärbo

Lisa ler in i kameran. Hon har blont, kort hår och en ljusrosa skjorta på sig.
Foto: Kajsa Göransson
  • Författare
Född:
1980 i Ingelstad, Småland.
Genre:
Kärlek, vänner, skola.
Mest känd för:
"Det är så logiskt alla fattar utom du" och "Fula tjejer".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Hitta något du gillar i en bok eller film och tänk vad det är du gillar med den. Försök sedan att testa göra något eget av det i din text.

Drömmen om att skriva en ungdomsbok fanns länge hos Lisa. Idag har hon skrivit många, men även bilderböcker och kokböcker.

Lisa växte upp i Ingelstad, ett litet samhälle utanför Växjö. Hon läste och skrev mycket redan som barn.

Hennes första bok var egentligen en skoluppgift. Hon och en klasskamrat gjorde en intervjubok för barn när de utbildade sig till journalister. När de var klara med boken skickade de in den till olika bokförlag. 2006 blev den utgiven och hette "Stora Syndboken".

Drömde om att skriva ungdomsbok

Lisa hade länge drömt om att skriva en ungdomsbok och 2010 kom hennes första, "Det är så logiskt alla fattar utom du". Sedan dess har Lisa skrivit en rad böcker och nu jobbar hon som författare på heltid.

Ungdomsböckerna handlar många gånger om kärlek, vänskap och livet i skolan. Lisa tar även upp svåra ämnen i sina böcker. I "Djupa ro" dör en i ett kompisgäng och i "Allt jag säger är sant" drabbas huvudkaraktären av en stor sorg.

Vill väcka känslor

Förutom att skriva för ungdomar har Lisa skrivit bilderböcker för små barn och kokböcker för vuxna. Hon har även skrivit tillsammans med andra författare. Ett exempel är bokserien "Fula tjejer" där första boken kom 2020. Den är ett samarbete med författarna Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson.

Det bästa med att vara författare tycker Lisa är att få formulera sig i skrift. Hon gillar att få hitta på personer och berätta deras historia. Sin inspiration hämtar hon från böcker, filmer, teve, musik och människor. Med sina berättelser vill hon framför allt som väcka känslor hos den som läser.

Lisa är bosatt i Gnesta, som ligger sex mil söder om Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, augusti 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2017, Lisas egen webbsida: www.lisabjarbo.se.

Visste du?

  • När Lisa var liten ville hon ”bli Astrid Lindgren”. Men hon ville också bli försvarsadvokat i USA, lärare och sjöjungfru.

  • Lisas intressen är att rida, läsa och fotografera.

  • Lisas förebild är författaren Barbro Lindgren, som bland annat har skrivit om Loranga, Masarin och Dartanjang.

Fler författare