Hoppa till innehållet

Lisen Adbåge

Foto: Jonas Loiske
Foto: Jonas Loiske
  • Författare
  • Illustratör
Född:
1982 i Linköping, Östergötland.
Genre:
Humor, vänskap, rim och ramsor
Mest känd för:
Böckerna om Kurt och Kio och bokserien om Koko och Bosse.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Ha roligt när du gör. Tänk inte att det måste bli bra från början. Ta tid på dig, men inte för mycket tid. En tidsram är bra. Och ha någon du litar på som du kan visa för när du vill ha påhejning!

Lisen var bara 17 år när hennes första bok gavs ut. Sedan dess har det blivit många fler böcker. Hon berättar med både text och bilder och hon illustrerar även andra författares berättelser.

Lisen växte upp i byn Sya i Östergötland. Hennes mamma läste mycket högt för henne och de gick ofta till biblioteket och lånade böcker. Hon tecknade också mycket redan som barn. Lisen beskriver att läsa var ett sätt för henne att både vila och få idéer, medan att teckna var ett sätt att få utlopp för de tankar, intryck och idéer hon hade samlat in.

Drömde om att bli tecknare

Hon visste tidigt att hon ville bli tecknare och efter gymnasiet gick hon på en serietecknarskola. Lisen hade en del idéer till olika berättelser som hon hade gjort både text och bild till. När hon var 17 år skickade hon i väg dem till ett bokförlag. De ville ge ut berättelsen ”Ellen och Bebis” och den kom ut som bok 2001.

Sedan dess har Lisen illustrerat och skrivit många böcker, framför allt bilderböcker för yngre barn. Hon har även illustrerat böcker av en rad andra författare, bland andra Sara Ohlsson, Per Nilsson och Ellen Karlsson.

Vill förklara och fånga

Tillsammans med sin tvillingssyster Emma AdBåge har hon gjort två rim- och ramsböcker. Den ena heter ”Halsen rapar, hjärtat slår – rim för 0-100 år”. För den boken fick de Lennart Hellsing-priset 2017. Lisen är allra mest känd för sina bilderböcker, bland annat de om kompisarna Kurt och Kio.

Hennes böcker kan handla om allt möjligt, men hon säger att hon alltid skriver om sådant hon vill fånga, förklara och titta närmare på. Hennes idéer hämtar hon lite varstans ifrån, ”de kan komma ur ett möte på Ica, en låt eller ett minne”.

Lisen är bosatt på landet utanför Boxholm. 

Text: Barnens bibliotek, mars, 2023.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2023, bokförlaget Bonnier Carlsen.

Visste du?

  • Lisen räknar bildspråket som sitt första språk. ”Att teckna är något jag behöver göra för att må bra och det har alltid varit så”.

  • På sin fritid är Lisen mycket med sin son och upptäcker världen med honom.

  • Lisen tecknar alltid med penna, pensel och papper. Hon är inte intresserad av skärmar och teknik. Däremot skriver hon på datorn.