Hoppa till innehållet

Magnus Ljunggren

Magnus står utomhus. Han har brungrått hår, glasögon, en Beatles-tröja och senapsgul skinnjacka.
Foto: Eva Lindblad
  • Författare
Född:
1960 i Hudiksvall, Hälsingland.
Genre:
Fotboll, kärlek, spännande.
Mest känd för:
Bokserien "Rymdpiloterna" och bokserien "Bästa klubben".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Läs många böcker och samla på idéer. Fundera på varför du tycker om en bok, eller varför inte, och fundera på hur den är skriven. Skriv och berätta saker för dig själv, kanske i en dagbok. Det gäller att träna mycket. Precis som när man spelar fotboll.

Att skriva var inget som Magnus tyckte så mycket om när han var barn. Men idag har han skrivit massor med böcker och tycker att skriva är det bästa sättet att vara med om ett äventyr.

Magnus föddes i Hudiksvall men växte upp i Sundsvall. Han gillade böcker och tyckte om att läsa som liten. Ämnet svenska i skolan var annars tufft för Magnus eftersom han har dyslexi. Han skrev inget alls förrän han fick en bra lärare på högstadiet. Läraren förklarade att man skriver för att man har något att berätta, det är inte så viktigt att stava rätt.

Handlar om fotboll och livet utanför planen

Magnus flyttade till Stockholm 1981. Han jobbade med att skriva, men till en början skrev han tv-manus till komedier och deckare. År 2006 kom hans första bok ut, det var ungdomsboken "Gig1". Sedan dess har han skrivit en rad ungdomsböcker och böcker för yngre barn.

I serien "Bästa klubben" tränar ett fotbollslag med killar och ett lag med tjejer tillsammans. Böckerna handlar lika mycket om livet utanför planen som om fotbollen. Serien är skriven på lätt svenska och det är även bokserien "Ridddarskolan".

Letar idéer i vardagen

Magnus hämtar idéer från något han har läst i en tidning eller något han hör någon säga. Han skriver ner sina idéer i en anteckningsbok som han bär med sig. Själv älskar Magnus att läsa och beskriver sig som en besatt läsare som alltid läser, även när han väntar på bussen.

Magnus är gift och har tre barn. Han har bott stora delar av sitt vuxna liv i Stockholm, men även utomlands i Etiopien, på Sri Lanka och i Genève i Schweiz.

Text: Barnens bibliotek, maj 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2016, bokförlaget Bonnier Carlsen, Magnus egen hemsida: www.magnusljunggren.se.

Visste du?

  • Magnus är dyslektiker. Det betyder att han har svårt för att stava. Därför tycker han inte om folk som tycker det är viktigt att stava rätt.

  • Magnus tycker om glass, fotboll och att prata för sig själv.

  • Magnus är bra på att spela schack. När han var yngre tävlade han i att spela schack.