Hoppa till innehållet

Magnus Nordin

Magnus Nordin står i ett mörkt rum. Han har svarta kläder på sig, kort hår och skägg.
Foto: Stefan Tell
  • Författare
Född:
1963 i Täby, Uppland.
Genre:
Spännande, läskigt.
Mest känd för:
"Prinsessan och mördaren" och bokserien "Varelserna".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Skapa rutin för ditt skrivande – det kan vara att du skriver en timme i veckan eller en dag i månaden. Spelar ingen roll. Varje gång du sätter dig ner och skriver blir du lite bättre.

När Magnus växte upp gillade han att titta på skräckfilmer. Hans intresse för skräck har lett till att han idag skriver spänningsböcker som är svåra att sluta läsa.

Att läsa och skriva var ett intresse för Magnus när han var barn. Tillsammans med några kompisar startade han ett bokförlag redan på mellanstadiet.

När han blev vuxen utbildade han sig inom film och jobbade på Posten, men fortsatte att skriva på sin fritid.

Allt från zombier till mordgåtor

Magnus första bok kom ut år 2000 och hette "Gudarnas ring". Sedan dess har han skrivit över 30 böcker, både för barn och ungdomar. Hans böcker är spänningsböcker som bland annat handlar om övernaturliga saker, skräck eller brott.

När Magnus växte upp på 1970-talet tittade han mycket på skräckfilm och det har inspirerat honom. Han läste även skräckserietidningar och skräckböcker som ung, hans säger själv att det har påverkat hans skrivande mycket.

Unga människor inspirerar

Förutom att hans böcker innehåller skräck och spänning handlar de också om barn och ungdomars vardag. Det kan handla om svårigheter och familjeproblem som skildras på ett verkligt sätt. Magnus har jobbat som lärare och där har han mött unga människor som inspirerat till både karaktärer och historier. Han säger också att han fortfarande har ganska bra kontakt med “sitt yngre jag” som kan berätta hur det är att vara ung och vilsen.

Det bästa med att vara författare tycker Magnus är att få skriva, gå in i en värld han har skapat själv och att få möta unga läsare i skolor runt om i landet.

Magnus är bosatt i Årsta utanför Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, juni 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, bokförlaget Bonnier Carlsen, Nationalencyklopedin.

Visste du?

  • Förutom att skriva spelar Magnus bas i ett hårdrocksband som heter Djävulen möblerar om.

  • Magnus tror att många gillar att läsa rysare eller se på skräckfilm för att det är ett tryggt sätt att testa sina gränser. “Vågar jag verkligen se den här läskiga filmen som alla snackar om? Dessutom är skräckfilmstittande något man gör tillsammans”, säger han..

  • Magnus ville bli serietecknare när han var liten.

Bokomslag till Magnus Nordins bokserie "Varelserna".

Lär känna bokfiguren Emma från "Varelserna"

Magnus Nordins bokfigur Emma flyr från zombies på ett framtida Gotland. Hur blir man så där modig och vad är det viktigaste att ha med sig när man flyr för sitt liv?