Hoppa till innehållet

Maj Bylock

Maj står utomhus och ler in i kameran. Hon har kortklippt ljust hår och glasögon.
Foto: Solveig Edlund
  • Författare
Född:
1931 i Visby, Gotland.
Genre:
Spännande, förr i tiden, äventyr, poesi.
Mest känd för:
Sina historiska bokserier "I häxornas tid" och "Vikingabok".

Häxor, vikingar och riddare finns alla med i Majs böcker. Ett stort intresse för historia gjorde att Maj började skriva – först skolböcker, sedan barn- och ungdomsböcker.

Maj växte upp på Gotland och i Värmland. Hon började skriva dikter när hon var sju år och när hon var tolv år vann hon en dikttävling i Svenska Dagbladet. En av hennes favoritböcker när hon var barn var "Robinson Crusoe".

En bok blev musikal

Majs författarkarriär började med att hon skrev läroböcker för skolan i historia och religion. Hennes första barnbok kom ut 1969 och hette "Äventyret med grodan". Hon fortsatte att skriva böcker både för barn, unga och vuxna, men framför allt skrev hon historiska berättelser för unga.

Äventyrsboken "Solstenen" kom 1983. Den handlar om föräldralösa Dan som söker efter sin bror Jakob på 1600-talets Gotland. Det kom ytterligare två böcker i den serien, "Månringen" och "Stjärnhavet" och bokserien blev också till en musikal. En av hennes mest kända bokserier är serien om häxor. Den inleddes 1989 med boken "Häxprovet" och det blev sju böcker i den serien.

Fick många priser

Förutom sina historiska berättelser skrev Maj skrev också dikter för barn, böcker för vuxna, tidningsartiklar och manus till radio och tv. Hon har också skrivit en psalm, en sång som man sjunger i kyrkan. Psalmen har nummer 524 och finns med i den svenska psalmboken.

Under sitt liv vann Maj många priser för sitt författarskap. Hon fick bland annat Astrid Lindgren-priset, Mårbackapriset och en medalj av kungen. 

Maj dog i augusti 2019 då hon var 88 år gammal.

Text: Barnens bibliotek, april 2022.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2004, bokförlaget Rabén & Sjögren, Nationalencyklopedin.

Visste du?

  • När tolvåriga Maj vann en dikttävling var priset 5 kronor. Hon ville köpa glass för alla pengarna vilket skulle räcka till 50 glassar!

  • Majs favoritförfattare var Selma Lagerlöf. Selma skrev bland annat "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige", en barnbok som även är känd utomlands.

  • Idén till Häxserien fick hon när hon läste ett gammalt kyrkodokument från 1600-talet. ”Det var som tidningen idag, där det stod om vad som hände i byn. Då hittade jag en text där det stod: Lisa gick iväg och åt smultron, syskonen hon skulle passa blev innebrända. Jag tyckte att det lät både läskigt och riktigt bra som en historia så jag byggde vidare på den”.