Hoppa till innehållet

Malin Eriksson Sjögärd

Malin står utomhus bland mossigt träd och ler brett in i kameran. Hon har ljusbrunt kort hår och stickad tröja.
Foto: Bokförlaget Opal
  • Författare
Född:
1979 i Åmål, Dalsland.
Genre:
Vänner, hästar, spännande.
Mest känd för:
"Rakt mot hindret" och "Modig med dig".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Läs och fantisera mycket. Det är så härligt att få vara i en fantasivärld, våga fantisera själv.

För Malin är hästböcker viktiga böcker som innehåller berättelser som måste tas på allvar. Men hon skriver inte enbart om hästar – drömmar, problem och folktro finns också med i Malins böcker.

Malin växte upp på landet utanför Åmål i Dalsland. När hon var liten ville hon jobba med hästar när hon blev stor. Hästintresset fanns under hela Malins uppväxt, även om hon tyckte att hästar var lite läskiga till en början.

När hon var barn läste och skrev hon mycket. Det gjorde hon i hemlighet, där hon växte upp verkade det som om många tyckte att det inte var så coolt att gilla att skriva och läsa.

En spännande värld

Sin första bok skrev Malin på under en lång tid, i flera år. Hon beskriver det som att hon fick jobba hårt för att få sin första bok utgiven, men till slut lyckades hon. År 2008 kom "Johanna får en egen häst".

Malin har skrivit många böcker om hästar och livet i stallet. Hon tycker att det är en spännande värld där det händer stora saker. Bara att lära sig rida är en stor sak, att förstå och ta ansvar för ett djur gör att man växer, menar hon.

Malin skriver inte bara om hästar. I boken "Nos mot näsa" handlar det om drömmen om en hund och "Kattvännen" handlar om folktro och väsen. Böckerna "Mia saknad" och "Rakt mot hindret" tar upp svåra problem, som när pengarna inte räcker till i familjen och våld i hemmet.

Sprider kunskap om hästböcker

Förutom att skriva böcker jobbar Malin som lärare på universitetet för andra som vill skriva barnböcker. Hon är utbildad gymnasielärare, skrivpedagog och ridledare.

Malin arbetar också med att sprida kunskap om hästböcker. Hon tycker att de är jätteviktiga böcker med berättelser som behöver få mer uppmärksamhet.

De flesta av hennes böcker utspelar sig på landsbygden, där hon själv bor och är uppväxt.

Hon är bosatt på sin farmor och farfars gamla gård utanför Åmål i Dalsland.

Text: Barnens bibliotek, mars 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, Bokförlaget Lilla Piratförlaget, Malins egen hemsida www.malinsbocker.se

Visste du?

  • Utan Malins farmor hade hon nog inte blivit författare. ”Farmor läste högt för mig, ofta ville jag höra samma bok om och om igen. Det gjorde att jag fick intresset av att vara i en bokvärld”.

  • En av Malins favorithästar är en ponny hon hade i tonåren som hette Blackie. ”Jag skulle köpa en tävlingsponny som var bättre än den jag hade men jag blev så förtjust i honom. Han var inte ett dugg bättre än den jag redan hade!”.

  • Malins förebild är Tove Jansson, författaren som skrev om Mumintrollen.