Hoppa till innehållet

Malin Stehn

Malin Stehn har ljust lockigt hår, svart tröja och blå jeans.
Foto: Camilla Gewing Stalhåle
  • Författare
Född:
1969 i Boden.
Genre:
Hästar, fotboll, humor, kärlek, vänskap, spänning.
Mest känd för:
"Singla slant", "Svarta tornet", bokserien om Klubb SOS och många fler.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Läs mycket och skriv massor. Även om du är nöjd med en text är det smart att låta den ligga och “mogna” ett tag. En text kan nästan alltid bli lite bättre.

Det är få som skriver om så många olika ämnen som Malin. Hästar, fotboll, cheerleading, spänning och musik är bara några av ämnena i hennes böcker.

Malin föddes i Boden men flyttade till Katrineholm när hon var tre år. När hon växte upp skrev hon både noveller och dikter, men hon drömde om något annat än att bli författare. Hon ville bli popstjärna.

Bestämde sig för att skriva en bok

Hon ägnade all sin fritid åt musiken, hon spelade i band och skrev låttexter. Så småningom utbildade hon sig och började jobba på ett bokförlag. Där läste hon andras böcker och skrev en del texter själv.

En dag bestämde hon sig för att skriva en bok. Malin hade lagt ner planerna på att bli musikartist själv, men ämnet för boken var givet. Det skulle handla om en tjej som vill bli popstjärna. År 2006 kom Malins första bok om bandet Starlight och den hette "Mallgrodor och gitarrgudar".

Både skriver och översätter

Sedan dess har hon skrivit över 40 böcker. Bland annat har det blivit en hel del böcker om fotboll och hästar. Hon började skriva om fotboll för att hennes son älskade det, och om hästar för att hon bor i närheten av ett stort stall.

Malin skriver inte bara för barn utan även för ungdomar. Hon har också gett ut några böcker för vuxna och jobbar med att översätta barnböcker, från engelska och danska till svenska.

Det bästa med att skriva böcker tycker hon är att man får bestämma allt i den bokvärlden. Hon hämtar sin inspiration från olika ställen. Ibland kommer idéerna för att hon saknar en viss typ av böcker till sina barn, eller så tänker hon på vad hon själv gillade att läsa när hon var yngre. 

Malin bor utanför Malmö tillsammans med sin man och sina två barn.

Text: Barnens bibliotek, maj 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2019, bokförlaget Opal, Malins egen hemsida: www.malinstehn.se.

Visste du?

  • Malin varken rider eller spelar fotboll, trots att hon skriver många böcker om det. ”Men jag gillar att titta på fotboll”, säger hon.Malin och hennes kompisar hade en klubb när de var barn som hette Hemliga klubben.

  • Malin och hennes kompisar hade en klubb när de var barn som hette Hemliga klubben.

  • Musiken är viktig för Malin och hon har spelat i flera olika band. Ett av dem, Crayfish, släppte till och med en skiva i Japan 1997!

  • Malins favoritgodis är skumtomtar och favoritdjuret är katt.

Malin Stehn berättar om klubb S.O.S.

"Man kan säga att Klubb S.O.S. löser olika problem. Ja, de försöker i alla fall att lösa dem - det går inte alltid som Tea, Ines och Sam har tänkt sig. 

S.O.S. betyder Snälla Och Snabba. Jag valde klubbnamnet för att det är lätt att säga, ser snyggt ut och för att SOS används på riktigt. Det är en nödsignal.

Jag och två av mina kompisar hade faktiskt en klubb när jag var liten. 

Tyvärr hände det inte så många mystiska saker i våra kvarter. Men har man inga fall att lösa får man hitta på dem själv! För var inte den där gubben som körde in på grannens uppfart lite skum?"